Dramatična noć
16

Prozor-Rama i dalje u plamenu: Mještani petu noć brane naselja bez pomoći Oružanih snaga

G. Š.
Dramatična je noć na požarištima na području Općine Prozor- Rama gdje se vatrogasci, lovci i mještani neumorno bore s vatrenom stihijom koja je zahvatili kilometarske površine nepristupačnog terena i neprestano ugrožava naseljena područja.
Predsjednik DVD-a Rama Duje Nevistić za Klix.ba kaže da je stanje na požarištima jako teško i da se sa vatrenom stihijom ne mogu izboriti bez pomoći iz zraka, koja ne stiže niti se najavljuje iako je Civilna zaštita 21. marta uputila poziv za pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH.

"Još uvijek su aktivna dva velika požara na nepristupačnim terenima koja su zahvatila kilometarske površine, a mi neprestano branimo naselja koja ugrožavaju i jako je teško, jer su ljudi već na izmaku snaga", kaže Nevistić.

On nam se javio sa požarišta u naselju Parcani gdje su upravo odbranili nekoliko porodičnih kuća od požara, ali kako navodi ekipe i dalje moraju dežurati, a dok se druge bore sa vatrenom linijom koja ide prema benzinskoj pumpi i vodostanu HE Rama.

Kritično je i u naselju Kranjčići, Blace Tošćanica, Hudutsko, gdje dežuraju vatrogasne, ekipe, lovci i mještani spremni od vatrene stihije braniti naselja.

Podsjetimo da su Oružane snage BiH jučer javile kako su spremne za gašenje požara, ali da nemaju dozvolu od Predsjedništva BiH za taj angažman.