Dok Hercegovina gori
524

Oružane snage BiH spremne za gašenje požara ali nemaju odobrenje Predsjedništva BiH

G. Š.
Oružane snage BiH
Oružane snage BiH
Oružane snage BiH spremne za gašenje požara na cijeloj teritoriji BiH, ali još uvijek nemaju odobrenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da pokrenu helikopter i pruže pomoć iz zraka općini Prozor-Rama koja je u plamenu i četiri dana čeka njihovu pomoć.
Oružane snage Bosne i Hercegovine u saopćenju za javnost navode da su postupile u skladu sa zahtjevom Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine te putem Ministarstva odbrane BiH uputile prijedlog za odobrenje pružanja pomoći civilnom stanovništvu u gašenju požara.

"Čekamo Odluku Predsjedništva BiH za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara", ističu iz OS BiH.

Također naglašavaju da posjeduju dovoljan broj operativnih helikoptera i obučenih posada za gašenje požara te posjeduju sve operativne mogućnosti da pruže pomoć civilnom stanovništvu u gašenju požara.

"Oružane snage su u potpunosti spremne da, u skladu sa zakonom propisanom misijom i raspoloživim kapacitetima, pruže pomoć i podršku civilnim organima vlasti u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i nesreće na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine", poručuju Oružane snage BiH.

Podsjetimo da je Hercegovina zadnjih dana u plamenu i da se neprestanu aktiviraju požarišta, među kojima je veliki broj njih na nepristupačnim terenima i ne može se gasiti bez pomoći i zraka. Posebno je teško u Općini Prozor-Rama koja je pomoć helikoptera Oružanih snaga za gašenje kilometarskih požara iz zraka tražila 21. marta, a ni najavu pomoći još nije dobila.