Najviše u Krajini
160

Provjerili smo zbog čega pojedini građani čekaju i do pet dana na rezultate testa na koronu

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U posljednje vrijeme građani i bolnice u Bosni i Hercegovini koji testiranja na koronavirus rade na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu imaju problema sa predugim čekanjem rezultata.

Ranije je pozitivnim rezultatima trebalo dva dana da stignu do Kantonalne bolnice u Bihaću, sada nakon promijenjene odluke o načinu dostavljanja informacija, prema riječima direktora te bolnice Hajrudina Havića čekaju minimalno četiri-pet dana:

"Imamo problem, strašan problem imamo. Neće da nam jave pozitivne nego moramo čekati da nam vrate pisani nalaz, četiri pet dana minimalno se čeka na nalaz".

Bez obzira na to što živimo u svijetu modernih tehnologija u kojem email odavno nije novost rezultati do bihaćke bolnice, umjesto da stignu za nekoliko sekundi, moraju da "pređu" više od 400 kilometara i nekoliko sati vožnje.

"Prije je bilo danas pošaljemo, sutra se rade. Bude gotov nalaz i oni nama jave na telefon pozitivne. Međutim profesorica je valjda zabranila da se daje telefonski nego moramo čekati da stigne pisani nalaz i to je za nas strašan problem", objasnio je Havić.

Na KCUS-u je donijeta odluka da svi koji dolaze na liječenje iz drugih kantona se prvo moraju testirati na koronavirus zbog čega u bolnicama drugih kantona bolesni ljudi po nekoliko dana čekaju na rezultate.

Povrh svega, Havić nam govori i da im je ograničen broj uzoraka koji mogu da pošalju na 50 dnevno.

U Sarajevu su Dom zdravlja i KCUS pak nešto bolje uvezani informacionim tehnologijama pa ne moraju čekati pet dana. Međutim direktor JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić nam kaže da se u posljednje vrijeme na analizu rezultata testova također čeka duže nego ranije.

U Sarajevu domovi zdravlja na rezultate čekaju do tri dana, prema riječima Ahmića, no ranije bi bili završavani odmah sutradan. Brojni građani kazali su nam svoja iskustva poručivši da im na upite zbog čega čekaju jednostavno poručuju da postoje određene poteškoće "u sistemu".

Redakciji Klix.ba portala su se javljalu čitaoci koji danima sjede u neizvjesnosti iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Problem sa dugim čekanjem rezultata na koronavirus nemaju samo oni koji se nalaze u USK jer se iz Sarajeva rezultati šalju fizički, nego i oni koji žive u Sarajevu, a na rezultate su znali čekati, kako oni kažu, i po sedam dana.