Čaušević odbacio optužbe
0

"Protiv Osmića, Novakovića, Čavara i Terzića su pokrenuti disciplinski postupci"

SRNA
Kemal Čaušević
Kemal Čaušević
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević izjavio je danas da su za sve nedozvoljene radnje u UIO o kojima su on ili nadležni u upravi imali saznanja, pokrenuti adekvatni postupci i da se ne osjeća odgovornim za nezakonitosti za koje ga terete predstavnici Samostalnog sindikata UIO BiH.

Čaušević je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je lično pokrenuo 170 disciplinskih postupaka, te da je UIO tužilaštvima podnio izvještaje kojima je obuhvaćeno oko 100 osoba iz ove uprave, za koje postoji osnovana sumnja da su se bavili nedozvoljenim aktivnostima.

Reagujući na navode koje su na konferenciji za novinare u Sarajevu iznijeli predstavnici Samostalnog sindikata UIO, sa Mehmedalijom Osmićem na čelu, Čaušević je rekao da ne zna da li je to njihov spontan čin ili je dirigovan od nekoga. 

On je naveo da su protiv ova četiri osobe - Mehmedalije Osmića, Mladena Čavara, Bogdana Novakovića i Mugdina Terzića pokrenuti disciplinski postupci ili su podenesene prijave zbog njihovih nedozvoljenih i inkriminirajućih aktivnosti u poslovima koje su radili.

Prema Čauševićevim riječima, ova lica čak nemaju ni odgovarajuću školsku spremu pa je tako naveo "da Mehmedalija (Osmić) 22 godine studira, da je Čavar koji se predstavlja kao Hrvat u Srbiji završio vazduhoplovnu školu, da je Novaković za sedam mjeseci u Novom Sadu završio školu za menadžment, sport i rekreaciju, dok je Terzić bio vozač".

Čaušević je naveo da su prihodi UIO u januaru povećani za četiri posto, te da se nada da će u februaru prihodi koje je ostvarila Uprava biti veći za 10 posto.

Predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u UIO BiH upozorili su danas u Sarajevu na ozbiljne probleme i nezakonitosti u rukovođenju ovom institucijom, posebno ističući činjenicu da je direktoru Uprave Kemalu Čauševiću mandat istekao prije više od dvije godine.
Navodeći da su u UIO na djelu kriminal i korupcija, predsjednik Sindikata Mehmedalija Osmić rekao je da BiH, zbog nezakonitosti u poslovanju Uprave, na godišnjem nivou "trpi" stotine miliona KM štete. Kao primjer Čauševićeve samovolje, Osmić je naveo više protivzakonitih smjena i postavljenja, dodajući da je u UIO u toku prijem 24 informatičara za koje nije raspisan konkurs.