Nakon isključenja iz SDA
0

Protiv načelnika Alibegovića nema opoziva u izbornoj godini

FENA
Munib Alibegović
Munib Alibegović
Protiv načelnika Općine Visoko Muniba Alibegovića nije moguće pokrenuti postupak opoziva u godini kada se održavaju lokalni izbori, izjavila je danas Feni glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić, pojašnjavajući situaciju nastalu nakon što je Alibegovića iz svog članstva isključila Stranka demokratske akcije, koja ga je kandidirala na ovu funkciju.

Alibegović je iz članstva SDA isključen u ponedjeljak navečer odlukom Povjerenstva Općinskog odbora SDA.

Međutim, Pirić kaže da prema odredbama Izbornog zakona BiH, mandat pripada izabranom kandidatu, u ovom slučaju načelniku Alibegoviću.

"Prema odredbama Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH, propisano je da se postupak opoziva načelnika ne može voditi 100 dana nakon izbora načelnika niti u izbornoj godini predviđenoj za lokalne izbore", pojasnila je.

To znači da Alibegović može ostati na funkciji do kraja drugog mandata na mjestu načelnika, koji je osvojio uvjerljivom pobjedom na lokalnim izborima 2008. godine.

Pirić dalje navodi da je u svim drugm slučajevima (smrt, odlazak na nespojivu funkciju ili ostavka) potrebno provesti prijevremene izbore, kao što je slučaj u sarajevskoj općini Novi Grad nakon odlaska načelnika Damira Hadžića na mjesto ministra prometa i komunikacija BiH.

Uputstvo s rokovima za izborne aktivnosti za prijevremene izbore za načelnika Novog Grada već je postavljeno na internet stranici CIK-a.

Pirić ističe da prema ovom uputstvu od danas do petka, 17. februara, teče rok u kojem političke stranke i nezavisni kandidati mogu podnijeti prijavu za ovjeru za učešće na prijevremenim izborima za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo.