BiH
146

Protestna svirka Dubioza kolektiva u Zenici: Samo građani mogu napraviti promjene

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Blizu stotinu Zeničana danas je učestvovalo u mirnoj protestnoj šetnji ulicama Zenice, a dvostruko više ih je prisustvovalo koncertu Dubioze kolektiva na Trgu Alije Izetbegovića, koji je održan nakon protestne šetnje.

Zeničani su i danas prošli glavnim trgovima u Zenici, te su zastali ispred Općine Zenice i Općinskog suda gdje su "naoružani" transparentima i zviždaljkama izrazili nezadovoljstvo radom institucija. Svoju šetnju su nastavili do sjedišta SDP-a gdje su uzvikivali "crveni lopovi", a potom su otišli do zgrade Vlade ZDK, gdje su se nakratko zadržali.

Almir Hasanbegović, član Dubioza kolektiva, istakao je kako je današnji koncert bio protestni, te da je imao za cilj da omasovi mirne demonstracije u Zenici.

"Prošli put smo bili Adis i ja, i evo danas smo u Zenici svi, a prekosutra u Sarajevu. Pokušali smo da svojim prisustvom omasovimo proteste i damo do znanja da protesti u svakom gradu nisu strano tijelo i nešto što treba da zaobilazimo. Moramo pokušati zajedno probuditi građansku svijest, pokrenuti inicijative i biti korektiv vlasti. Očigledno sve stranke koje su na vlasti rade istu stvar, rade sve u svom interesu, a nevladine organizacije ne mogu više da se bore ili su postale vladine. Mi građani jedini imamo mogućnost da napravimo promjene", izjavio je Hasanbegović, te dodao:

"Ako sutra bude isti broj građana kao danas na koncertu, mi smatramo da smo ispunili svoj zadatak. Ipak, svirka je na drugom mjestu, ovo je bila protestna svirka, jer je na prvom mjestu nezadovoljstvo građana. Kada riješimo taj problem, onda ćemo pjevati da bi muku građana odagnali".

Plenum građana ZDK bi trebao na narednom sastanku da imenuje mandatara Vlade, a do sada je prijavljeno pet osoba.

"Najveći nam je cilj da imenujemo mandatara Vlade i na sljedećem plenumu ćemo zvanično odlučivati koga ćemo predložiti Skupštini ZDK. Tuzla je u prednosti, jer su oni odmah imenovali mandatara Vlade, da li je naša greška što smo predložili Vladi da oni imenuju, to ćemo da vidimo. Tehnički mandatat uskoro istiće Vladi ZDK, a mi se nadamo da ćemo na vrijeme imenovati novog mandatara", kazala je glasnogovornica Plenuma građana ZDK, Meliha Bajramović.

Zeničani će i narednih dana nastaviti sa protestnim šetnjama, te se nadaju da će broj građana biti veći iz dana u dan.