BiH
225

Članovi Dubioza kolektiva uz Zeničane na protestima

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Grupa nezadovoljnih Zeničana i danas je protestovala i šetala zeničkim ulicama, a današnjim protestima pridružili su se članovi grupe Dubioza kolektiva, Almir Hasanbegović i Adis Zvekić.

Iako su danas trebali zabavljati Zeničane ispred Robne kuće "Bosanka", Dubioza kolektiv je svoj nastup odgodila zbog kiše koja je pratila današnje proteste. Međutim, Zeničani su i danas prošetali Trgom Alije Izetbegovića do zgrade Općine Zenica, gdje su Almir i Adis kratkim refrenima iz svojih pjesama poslali poruku uposlenicima u zgradi Općine Zenica.

Nakon kratke pauze, nezadovoljni Zeničani su se uputili prema zgradi Općinskog suda, gdje su uzvikivali "sudija lopove", a potom su svoju šetnju nastavili do Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i sjedišta SDP-a gdje su uzvikivali "crveni lopovi, te im dali "crveni karton".

Zeničani ni danas nisu obustavljali saobraćaj u Zenici, a prije završetka mirne protestne šetnje posjetili su i zgradu Vlade ZDK, gdje su se nakratko zadržali, te i njih pozdravili refrenima pjesama grupe Dubioza kolektiv.

Današnjim protestima u Zenici prisustvovao je 60-godišnji Nurudin Dedić koji je kazao da je na protestima zbog omladine i njihove budućnosti.

"Svaki dan sam sa omladinom iako sam penzioner. Situacija kompletna u BiH ne može biti gora, ovo je najgora vlast u Evropi, ali ni to nije dovoljno narodu da izađe na ulice. Tragedija je da pojedini muzičari ne izlaze na ulicu, a ljudi u BiH su im pomogli da prikupe milione od svirki. Izlazim da se promijeni vlast, koja god da dođe bit će bolja za ovu omladinu. Ništa se ne može bez stranaca, sve dok oni ne dođu, ovu mafiju niko nikad neće uklonuti sa vlasti", kazao je Dedić.

Član Dubioza kolektiva Almir Hasanbegović u razgovoru za Klix.ba je kazao da im je obaveza biti sa sugrađanima u Zenici.

"Otkazali smo sve komercijalne koncerte u BiH jer smatramo da se najveće promjene dešavaju na ulici, na protestima, i tu smo danas da pružimo podršku svima. Ovih dana obilazimo gradove u BiH, jučer smo bili u Sarajevu, danas smo u Zenici, a sutra u Bihaću. Međutim, danas nismo svirali u Zenici zbog kiše, ali to ćemo uraditi u utorak. Mi smo tu svaki dan s ljudima i to je naša obaveza, i nikako ne samo obaveza, nego i osjećaj koji svi moramo ispoštovati da bi bili normalni", kazao je Hasanbegović.

"Čini mi se da imamo dosta refrena i stihova koji mogu odgovarati raznim situacijama u kojima se nalazimo i za sve njih kojima su posvećeni, ali toliko ima gamadi da bi bilo teško napisati refrene za svakoga pojedinačno", zaključio je Hasanbegović.

Zeničani su najavili proteste i narednih dana, a u utorak 1. aprila uz Dubiozu kolektiv pokušat će pozvati veći broj Zeničana na ulicu.