Protesti u Sarajevu: Ne želimo krst i crkvu na Zlatištu

Piše: T. S./Klix.ba
29.11.2012. u 15:24
0
0
Protesti u Sarajevu: Ne želimo krst i crkvu na Zlatištu
0
1/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
13/13 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ne želimo crkvu, krst, niti bilo koji drugi vjerski simbol na Zlatištu, poručili su članovi Organizacije Djeca i mladi u Sarajevu i Saveza mladih snaga pokreta za mir - Djeca Sarajeva, koji su danas održali mirne proteste u Sarajevu.
Malobrojni građani okupili su se ispred Vječne vatre, a zatim se, noseći imena boraca poginulih na Zlatištu, mirno uputili ka Parlamentu BiH izražavajući protest i tražeći da se poništi odluka Komisije za državnu imovinu BiH da se Republici Srpskoj dodijeli dio državnog zemljišta na Zlatištu za gradnju spomen-crkve i krsta.

"Nećemo dozvoliti da dalje dijele našu zemlju. Borit ćemo se protiv toga da se na Zlatištu grade bilo kakvi vjerski simboli, pogotovo na mjestu odakle su snajperima, tenkovima, bombama i granatama ubijani građani Sarajeva. Nećemo dozvoliti ni krst, ni crkvu, niti mjesec i zvijezdu! Ako treba nešto da se gradi, onda ćemo dozvoliti da se izgradi spomen-ploča borcima koji su poginuli braneći Zlatište", poručila je Ivana Mostarac, osnivačica i koordinatorica Organizacije Djeca i mladi u Sarajevu.

Nihad Aličković iz AntiDayton grupe je pozvao sve građane Sarajeva da se u ponedjeljak u 13 sati okupe ispred Vječne vatre i dignu glas protiv izgradnje crkve i krsta na Zlatištu, ali i protiv siromaštva, nezaposlenosti, zatvaranja kulturnih institucija i svega negativnog što se dešava zbog (ne)rada nadležnih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: