Traže poništavanje odluke
0

Protesti u Sarajevu: Ne želimo krst i crkvu na Zlatištu

Piše: T. S.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ne želimo crkvu, krst, niti bilo koji drugi vjerski simbol na Zlatištu, poručili su članovi Organizacije Djeca i mladi u Sarajevu i Saveza mladih snaga pokreta za mir - Djeca Sarajeva, koji su danas održali mirne proteste u Sarajevu.

Malobrojni građani okupili su se ispred Vječne vatre, a zatim se, noseći imena boraca poginulih na Zlatištu, mirno uputili ka Parlamentu BiH izražavajući protest i tražeći da se poništi odluka Komisije za državnu imovinu BiH da se Republici Srpskoj dodijeli dio državnog zemljišta na Zlatištu za gradnju spomen-crkve i krsta.

"Nećemo dozvoliti da dalje dijele našu zemlju. Borit ćemo se protiv toga da se na Zlatištu grade bilo kakvi vjerski simboli, pogotovo na mjestu odakle su snajperima, tenkovima, bombama i granatama ubijani građani Sarajeva. Nećemo dozvoliti ni krst, ni crkvu, niti mjesec i zvijezdu! Ako treba nešto da se gradi, onda ćemo dozvoliti da se izgradi spomen-ploča borcima koji su poginuli braneći Zlatište", poručila je Ivana Mostarac, osnivačica i koordinatorica Organizacije Djeca i mladi u Sarajevu.

Nihad Aličković iz AntiDayton grupe je pozvao sve građane Sarajeva da se u ponedjeljak u 13 sati okupe ispred Vječne vatre i dignu glas protiv izgradnje crkve i krsta na Zlatištu, ali i protiv siromaštva, nezaposlenosti, zatvaranja kulturnih institucija i svega negativnog što se dešava zbog (ne)rada nadležnih institucija.