BiH
109

Protest protiv podizanja krsta na Zlatištu u petak ispred Vječne vatre u 14 sati

Klix.ba
U organizaciji AntiDayton grupe, u petak u 14:00 sati ispred Vječne vatre bit će održan skup protiv podizanja krsta na Zlatištu iznad Sarajeva.

Iako je skup trebao biti održan jučer, organizatori su ga odlučili prolongirati za petak.

"Protivimo se fašizaciji vjerskih objekata i obilježja koji se žele iskoristiti u pogrešne i provokatorske svrhe. Zlatište je uzelo mnoge živote i neka je stid i sram svih onih kojima je ovakav prijedlog, a posebno odluka, pala na pamet", kaže Nihad Aličković.

Iz AntiDayton grupe dodaju kako je Sarajevo uvijek bilo i uvijek će biti grad raznolikosti i poštovanja.

"Faštistima i izdajnicima ove zemlje nije mjesto u ovoj državi a posebno na odgovornim funkcijama. Pozivamo sve građane Sarajeva bez obzira na vjeru i naciju da nam se pridruže i pokažu svima šta je Sarajevo. Pozivamo, zaposlene i nezaposlene, studente, civilne žrtve rata, penzionere, antifašiste i sve druge građane da dođu na skup. Posebno pozivamo javne ličnosti ovog grada i one koje u njemu žive i rade. Pozivamo sve stranačke lidere da dođu i dokažu da nisu za dodjelu zemljišta i teritorije sto će u suprotnom biti shvaćeno drugačije", poručuju iz AntiDayton grupe.

Kako su nam kazali, učešće na skupu potvrdili su predstavnici Zelenih beretki, JOB-a, Unija veterana, demobilisanih boraca i mnogi drugi.