Podići će šatore pred Vladom
0

Protest radnika Polihema i TAT-a u majicama s natpisom "Aušvic"

FENA
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Više od stotinu nezadovoljnih radnika tuzlanske firme Polihem u stečaju te radnika Energoinvesta - termoaparata (TAT) iz Sarajeva okupili su se danas na prostoru preko puta sjedišta Federalne vlade u Sarajevu, tvrdeći da će tu dostojanstveno protestvovati, a po potrebi formirati i šatorsko naselje, sve dok ne budu riješeni njihovi problemi.

Po riječima Enesa Tanovića, predsjednika Udruženja Polihemovih dioničara u Hotelu "Stella", uzrok nezadovoljstva je to što su ostali bez dionica koje su imali u tom hotelu, a radnici TAT-a u drugom, tako što su dionice tih dvaju objekata, kao i trećeg - odmarališta CK-a u Neumu, ušle u sastav, po njihovom mišljenju, nelegalne firme "Stella Hotel Salus" čiji se dio, kako demonstrantni tvrde, nezakonito privatizuje.

Nova firma je, po Tanovićevim navodima, formirana potpuno nezakonito ratne 1994. godine za vrijeme takozvane "Herceg-Bosne".

Radnici okupljeni danas u blizini sjedišta Vlade FBiH odjeveni su u bijele majice s velikim natpisom na grudima "A U Š V I C". Svaki od njih pored tog natpisa ima odštampan različit broj, što simbolizira da se osjećaju kao u zloglasnom logoru u kojem su tretirani samo kao numeričke oznake.

Policija ispred sjedišta Vlade zasad ne dozvoljava prelazak grupe na plato neposredno ispred objekta, a demonstranti su novinarima rekli da namjeravaju preći tamo, ali ne i blokirati promet na frekventnoj saobraćajnici koja ih dijeli od Vladine zgrade.

Njihov zahtjev je da im se obrati federalni premijer Mustafa Mujezinović, rekao je Enes Tanović.

Na transparentima koje nose posebno su istaknuti natpisi protiv federalnog ministra okoliša i turizma Nevenka Hercega.