Senada Jahjaefendić
0

"Radnice zeničkog 'Borca' ostaju u Sarajevu do ispunjenja zahtjeva"

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Bivšim radnicama zeničkog preduzeća "Borac" koje su se danas okupile ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu nije se još niko obratio od predstavnika vlasti, a rečeno im je da su premijer i resorni ministar Vahid Hećo zauzeti te da jedino postoji mogućnost da razgovaraju s direktorom Agencije za privatizaciju u FBiH Enesom Ganićem.

Bivše radnice zeničkog "Borca" od Vlade FBiH i Agencije za privatizaciju u FBiH traže povezivanje staža za posljednjih osam godina, isplatu osam plaća i otpremnina po Zakonu o stečaju i raskid Ugovora o privatizaciji.

Po riječima Senade Jahjaefendić, nekadašnje predsjednice Sindikata uposlenih u preduzeću koje je s radom prestalo prije dvije godine, protesti će trajati do ispunjenja ranije postavljenih zahtjeva,a pregovori se striktno odnose na premijera Mujezinovića i ministra Heću.

-U Sarajevu ostajemo do ispunjenja zahtjeva, a spavat ćemo u Domu sindikata BiH odakle ćemo svaki dan pred zgradu Vlade dolaziti u sedam sati, kazala je Jahjaefendić.

Ramiz Omanović, predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume BiH, došao je pred zgradu Federalne vlade da bi dao moralnu podršku radnicima, s obzirom na to da s pokretanjem stečaja u nekoj kompaniji prestaje i funkcija Sindikata.

Organizatori okupljanja navode da u protestu učestvuje oko 70 od ukupno 211 bivših radnika Tvornice konfekcije "Borac" d.d. Zenica.