BiH
3

Protest Inicijative za Stolac pred zgradom CIK-a: Traže nove izbore ili najavljuju građanski neposluh

Piše: S. H.
Građani okupljeni u organizaciji Inicijativa za Stolac danas će održati proteste ispred zgrade Centralne izborne komisije u Sarajevu (CIK BiH).

Mirnim protestima okupljeni u Inicijativi za Stolac poručuju kako žele da CIK zakaže novi datum izbora u Stocu i pozivaju nadležne da ponište izbore u tom gradu koji su 2. oktobra prekinuti, nakon nekoliko incidenata.

Naglašavaju kako su čak i prije izbora prijavljivali neregularnosti u Stocu, poput neažuriranih biračkih spiskova, upozoravajući da se na spiskovima nalazi nekoliko stotina mrtvih ljudi.

Sve je kulminiralo na dan izbora, kada se kandidat za načelnika Inicijative za Stolac Salmir Kaplan fizički sukobio sa predsjednikom Općinske izborne komisije u Stocu Ivanom Perićem, jer je, prema Kaplanovim riječima, bilo dozvoljeno glasanje sa hrvatskim dokumentima.

Nosilac liste za Općinsko vijeće u Stocu Demir Mahmutćehajić ističe da ukoliko CIK ne zakaže održavanje novih izbora to će biti uvod za građanskih neposluh u Stocu. Inicijativa za Stolac traži i nezavisne posmatrače koji će nadgledati izborni proces u tom gradu.

Zbog svega toga danas održavaju protest kojim žele natjerati nadležne da konačno riješe problem izbora u Stocu.