{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


CIK BiH pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti za prekid izbora u Stocu

Piše: S. H./Klix.ba
3.11.2016. u 14:05
7
80
CIK BiH pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti za prekid izbora u Stocu
7
CIK BiH pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti za prekid izbora u Stocu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici usvojila zaključke o pokretanju postupaka protiv svih članova izborne administracije u Stocu radi utvrđivanja eventualne odgovornosti zbog prekida izbornog procesa u Stocu.
Postupak je pokrenut protiv predsjednika i članova Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića, Avde Jaganjca i Melihe Kapor, kao i svih članova biračkih odbora.

Istovremeno su usvojeni zaključci o pokretanju postupaka protiv šest kandidata (Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović, Enisa Buzaljko, Božo Raguž i Haris Baljić) zbog osnovane sumnje da su kao kandidati ovjerenih političkih subjekata postupali suprotno odredbama Izbornog zakona BiH na način da su ometali i opstruirali izborni proces u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i koristili se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici demantirala i osudila navode sa jučerašnjih protesta građana Stoca ispred sjedišta Centralne izborne komisije BiH na kojima su pojedini govornici članove Centralne izborne komisije BiH nazvali kriminalcima i optužili su Centralnu izbornu komisiju BiH da je podržala izborne prevare u Stocu.

Podsjećamo, Inicijativa za Stolac jučer je održala proteste ispred zgrade CIK-a BiH, kako bi zahtijevali zakazivanje novih izbora u Stocu do 20. novembra. Među zahtjevima je i onaj da Salmir Kaplan ostane kandidat za načelnika Stoca, ali i suspenzija predsjednika Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: