BiH
180

Inicijativa za Stolac: Tražimo poništenje odluka CIK-a, ponavljanje izbora u Stocu sada je besmisleno

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Inicijative za Stolac (Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović), koje je Centralna izborna komisija (CIK) suspendirala i tako im onemogućila ponovno kandidovanje na ponovljenim izborima za koje se očekuje da budu zakazani u Stocu, podnijeli su žalbu Apelacionom sudu BiH.

Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović su uložili žalbu jer smatraju da je CIK nepravilno utvrdio činjenično stanje na dan izbora 2. oktobra, kada je prekinut izborni proces u Stocu zbog nekoliko incidenata i fizičkog sukoba.

"Tražimo od Apelacionionog odjela Suda BiH da poništi odluku kojom se kandidati uklanjaju sa kandidatske liste, ali i poništenje izrečenih kazni. Centralna izborna komisija u obrazloženju nije navela nikakve dokaze na osnovu kojih je donijela svoje Odluke, a nije ni uzela u obzir okolnosti slučaja. Naime, kažnjeni kandidati su spriječili teža kršenja Izbornog zakona BiH, poput glasanja bez važećih dokumenata BiH, glasanja "mrtvih", glasanja za više osoba, ali i opstrukcije i zloupotrebe položaja pri smjeni članova biračkih odbora", poručuju iz Inicijative za Stolac.

Navode kako propuste Opštinske izborne komisije, kao i povredu Izbornog zakona predsjednika Ivana Perića potvrđuje i sama Centralna izborna komisija, samim tim što je donijela odluku o njegovom razrješenju.

"U suštini, Centralna izborna komisija je svojim odlukama teže kaznila one koji su insistirali na poštivanju Izbornog zakona, nego one koji su ga kršili. Čak je i član Opštinške izborne komisije koji je podnio pritužbe zbog kršenja Izbornog zakona Ivana Perića dobio istu kaznu kao i sam Perić. Time CIK šalje jasnu poruku građanima i građankama i budućim članovima Opštinskih izbornih komisija da će, ukoliko prijave kršenja Izbornog zakona, biti kažnjeni gore nego počinitelji. Apelacioni Sud mora ovakvoj politici CIK-a stati ukraj", ističu iz Inicijative za Stolac.

Naglašavaju kako je svojim odlukama Centralna izborna komisija potpuno obesmislila ponovne izbore u Stocu, s obzirom na to da su u ponudi ostala samo dva kandidata iz reda hrvatskog naroda.

"Mi nećemo pristati na takav model 'demokratije' i ne tiče nas se što neko Stolac smatra 'hrvatskim prostorom' u kojem ni po koju cijenu niko drugi do HDZ-a ne može biti na vlasti. Centralna izborna komisija sistematski stvara okolnosti koje bi na vlasti ostavile trenutnog načelnika Boškovića iz HDZ-a. To čini prvenstveno nereagovanjem na sve pritužbe koje su joj podnesene od Inicijative za Stolac mjesecima prije izbora, kao i svojim cjelokupnim ponašanjem u toku i nakon izbora", navodi se u saopćenju Inicijative za Stolac.

Poručuju kako je u skladu s Izbornim zakonom Centralna izborna komisija bila obavezna prema članu 2.10 poništiti izbore ako ustanovi da je za vrijeme glasanja ili brojanja glasačkih listića došlo do nepravilnosti koje mogu utjecati na rezultate izbora. Zatim je trebala u skladu sa članom 14.1 naložiti da se ponovni izbori provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i to najkasnije 14 dana od dana nakon poništenja izbora.

"Vjerujemo da će Apelacioni odjel Suda BiH, kojem smo u roku dostavili žalbe, ispraviti ovu grešku i veliku nepravdu koja se želi nanijeti građankama i građanima Stoca. Uz žalbu mi ćemo dostaviti Apelacionom sudu i blizu 500 stranica dokumentacije sa svim krivičnim prijavama, žalbama i javnim apelima na koje su se oglušili i CIK i OSCE i OHR. Sve ih ponovo pozivamo da osiguraju poštene izbore u Stocu", zaključuje se u saopćenju Inicijative za Stolac.