Potpisan novi ugovor
247

Prosvjetni radnici u Zeničko-dobojskom kantonu dobili povećanje plate za 15 posto

E. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i sindikata danas su postigli dogovor kojim će plate prosvjetnih radnika u ovom kantonu biti povećane za 15 posto čime će Zeničko-dobojski kanton imati najveće plate u BiH u prosvjeti.

Ovo je rezultat pregovora predstavnika sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja s Vladom Zeničko-dobojskom kantonu koja je prije tri mjeseca imenovana i to nakon što sa prošlom vladom nije postignut sporazum oko povećanja plata u prosvjeti.

Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK je kazao da su prezadovoljni postignutim dogovorom.

"Mi smo danas uskladili kolektivni ugovor i dogovorili povećanje plaća za 15 posto i vrijedi će od 1.1. do 31. augusta, dokle važe kolektivni ugovori", kazao je Hadžić.

Premijer Nezir Pivić je istakao da je dogovoreno ispunjenje svih zahtjeva u osnovnom i srednjem obrazovanju čime je poboljšan materijalni status uposlenika u prosvjeti.

"Zadovoljni nastavnici će pružiti kvalitetnije obrazovanje našim mladim i zadovoljstvo je da imamo na današnji dan najveće plate u BiH iako nemamo veće budžete nego neki kantoni. Nakon kolektivnog ugovora sa UNZE, danas smo dogovorili i kolektivne ugovore osnovnog i srednjeg obrazovanja", kazao je Pivić te dodao da je dogovoreno i obraćunavanje staža sa 0,5 na 0,6 posto.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović je kazao da je ovo rezultat socijalnog dijaloga predstavnika sindikata, Vlade ZDK koji su usaglasili primjenu onoga što je potpisano prije 1,5 godinu.

"Na ovo što je potpisano oglušila se prethodna vlada Amre Mehmedić kada su prosvjetni radnici bili građani šestog, a ne drugog reda u ZDK. Dolaskom nove vlade i novog premijera, dogovorili smo da će se taj stav promijeniti i dobili smo obećanje da ćemo do 8. mjeseca imati najveće plate u BiH. Želimo se zahvaliti premijeru, ministru obrazovanja i ministrici finansija, što su to napravili danas i s ponosom mogu reći da su prosvjetni radnici u ZDK od danas s navjećim platama u BiH", izjavio je Šatorović te pozvao i druge vlade u FBiH da prate primjer Zeničko-dobojskog kantona i prepišu recepte rješavanja problema.

Ministar obrazovanja Zeničko-dobjskog kantona Mirza Mušija se zahvalio svima na razumijevanju.

"Na ovom sastanku smo usaglasili stavove od prije tri mjeseca kada smo tražili prostora da se konsolidujemo i usvojimo budžet. Donijeli smo sve i nakon tri mjeseca, danas smo usvojili njihov prijedlog i imat ćemo povećanje plata za 15 posto. Zadovoljni smo i ovo je primjer kako se treba radiit", kazao je Mušija te dodao da će uskoro sve biti i konačno definisano.

Plata prosvjetnog radnika u ZDK od danas je 1.535,63 KM, ispod ZDK je Kanton Sarajevo s platom od 1.524,60 KM, a zatim slijede Kanton 10, Srednjobosanski, Županija Posavska, HNK, Tuzlanski kanton, BPK, ZHK i Unsko-sanski kanton sa najnižom platom od 1.295,00 KM.