BiH
0

Prosvjetni radnici Livanjskog kantona će dobiti plate za februar

SRNA
Livno
Livno
Prosvjetnim radnicima u osnovnom obrazovanju Livanjskog kantona, koji su u februaru bili u generalnom štrajku, a koji je sudskim presudama proglašen nezakonitim, biće isplaćene plate za februar, potvrđeno je iz resornog kantonalnog ministarstva.

"Mi ćemo naredne sedmice donijeti odluku o načinu i visini plata za februar koje prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju zbog sudskog spora nisu dobili", rekla je ministarka obrazovanja Livanjskog kantona u tehničkom mandatu Gordana Cikojević.

Ona je zadovoljna konačnom presudom Kantonalnog suda po žalbi Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja na prvostepenu presudu, jer je ova presuda potvrdila ono što je resorno ministarstvo dokazalo pred Opštinskim sudom da je štrajk bio neregularan.

Cikojevićeva je lokalnom radiju rekla da je takvu presudu i očekivala zbog toga što je Sindikat u organizovanju štrajka učinio niz zakonskih propusta, dodajući da je dužina trajanja štrajka počela ugrožavati regularnost školske godine.

Ona je rekla da će iduće sedmice u zgradi kantonalne Vlade biti sazvana konferencija za novinare o temi štrajka prosvjetnih radnika povodom presude Kantonalnog suda o čemu će u pisanoj formi biti obavještene sve osnovne škole u kantonu i Sindikat osnovnog obrazovanja i vaspitanja.