Zbog smanjena plata
0

Prosvjetari RS-a ne odustaju od najavljenog štrajka

SRNA
Anton Kasipović
Anton Kasipović
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da će upoznati Vladu sa stavovima predstavnika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS o štrajku i da će pregovori biti nastavljeni.

Kasipović je rekao da je današnji sastanak sa predstavnicima Štrajkačkog odbora granskog sindikata održan s obzirom da je prema Zakonu o štrajku obavezan početak pregovora, te dodao da su zahtjevi sindikata od ranije poznati.

"Čuo sam argumente sindikata i upoznao sam ih sa prijedlogom odluke o minimalnim uslovima rada i očekujem da se sindikat o tome izjasni. O tome ću da informišem Vladu i da nastavimo dalje pregovore", rekao je Kasipović.

On je naveo da nema kompetencija niti mogućnosti da se decidno izjasni o prijedlozima sindikata, već da je njegovo da o tome upozna Vladu Republike Srpske.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Stevan Milić je rekao da je da ovaj sindikat ne odustaje od ranije odluke da 21. januara, odnosno početkom drugog polugodišta, stupi u štrajk do ispunjavanja zahtjeva.

Milić je rekao novinarima nakon sastanka sa Kasipovićem da se glavni zahtjev ovog sindikata odnosi na vraćanje cijene rada na 110 KM, kako ne bi došlo do smanjenja plata za 10 posto.

On je istakao da su dati konkretni prijedlozi Vladi RS, gdje bi se moglo naći dodatnih 56 miliona KM, kako bi se ispunio uslov za traženu cijenu rada, naglašavajući da ovaj sindikat ne priznaje vladinu odluku o minimumu procesa rada.

Član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dimitrije Ćeranić rekao je da ima novca za traženu cijenu rada.

"Sramotno je reći da 56 miliona KM nedostaje u budžetu od skoro dvije milijarde KM. Taj iznos je 2,5 posto od budžeta, i to je na nivou statističke greške", rekao je Ćeranić, dodajući da je sindikat dao dvadesetak konkretnih prijedloga za iznalaženje tih sredstava.

On je istakao da će ovaj sindikat odbaciti vladinu uredbu o minimumu procesa rada, jer za nju nema zakonske osnove.

Prema odluci Vlade Republike Srpske, minimum procesa rada u obrazovanju podrazumijeva da školski čas, umjesto redovnih 45 minuta, traje 30 minuta.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture je 15. decembra donio odluku o stupanju u štrajk 21. januara sa potpunim prekidom nastave.