Traže po 1.080 KM
143

Prosvjetari, policija i uposlenici javne uprave protestuju pred zgradom Vlade ZDK

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Uposlenici prosvjete, policije, pravosuđa i javne uprave okupili su se danas ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona u znak mirnog protesta zbog upitne isplate jednokratne pomoći od 1.080 KM.

Nakon što je dio Sedmorke u Zeničko-dobojskom kantonu iskazao nezadovoljstvo zbog isplatne jednokratne pomoći uposlenicima policije, prosvjete, pravosuđa i javne uprave, sindikalne jedinice jučer su odlučile organizovati mirni protest ispred zgrade Vlade ZDK kako bi ukazali da ta odluka koju je predložila prošla vlada mora biti usvojena.

S ovom odlukom saglasan je dio Sedmorke, političke stranke SDP i DF, dok stavovi drugih stranaka nisu poznati.

Ranije je u izjavi za Klix.ba Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH, kazao kako je ovo loš početak nove vlade te da, ukoliko im ovo prođe, svi gore navedeni uposlenici mogu onda biti spremni i na smanjenje plaća, neredovnu isplatu, ali i druge uštede na račun građana kantona. To je i danas potvrdio u obraćanju medijima te dodao da iza protesta ne stoji nijedna politička stranka već politika preživljavanja građana Zeničko-dobojskog kantona.

Đevad Hadžić, predsjednik sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH i ZDK, je kazao da je ovo spontano okupljanje te da vlast nije od jučer i da mora izvršavati svoje obaveze.

Ipak, kako saznajemo, tijesnom većinom sinoć je radno tijelo Skupštine usvojilo današnji dnevni red s odlukom o rebalansu budžeta kojom je planirana i isplata 1.080 KM jednokratne pomoći.

Važno je pomenuti da je na prijedlog ranije vlade o rebalansu budžeta saglasnost dali i Federalno ministarstvo finansija što u prijevodu znači da novca u budžetu kantona ima te da se s rebalansom ne bi ugrozila stabilnost funkcionisanja kantona.

Facebook