Senzibilitet dao rezultat
68

Novi pedagoški standardi u ZDK omogućavaju manji broj učenika u razredu

E. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona donijelo je poboljšanja u proces obrazovanja uvodeći nove pedagoške standarde.

Dugogodišnja saradnja sa socijalnim partnerima, Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH i Samostalnim sindikatom srednjeg i visokog obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona u ovom kantonu je rezultirala postignutim dijalogom o potrebi donošenja novih Pedagoških standarda za osnovnu školu i pedagoških standarda za srednju školu.

"Zbog brojnih dešavanja kao što su migracije, ali i pad nataliteta, primorala su nas da pronađemo neko rješenje kako bismo održali status obrazovnog procesa, normi za nastavnike, ali i imali kvalitetnije obrazovanje. S tim u vezi smo u ZDK pristupili razgovorima i uspjeli postaviti nove standarde za osnovnu i srednju školu", kazao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH Selvedin Šatorović te se zahvalio ministru i Vladi ZDK koja je imala senzibilitet prema učenicima i radnicima u prosvjeti.

Kako je rečeno, postignut je dogovor o smanjenju broja učenika u odjeljenjima u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona tako da je minimalan broj sa 16 smanjen na 14 učenika, optimalan sa 24 na 20, a maksimalan sa 31 na 26 učenika.

Ovi standardi važiti će od školske 2024/2025. godine.

"Važnost društvene i pedagoške uloge škole, kao i stalne promjene u društvu u kojem živimo, nalažu nam da upravo, kroz kvalitetan i konstruktivan dijalog sa socijalnim partnerima, stvaramo što bolje uvjete za razvoj i unapređivanje odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području kantona, a sve u najboljem interesu učenika i radnika škola", kazao je ministar Mirza Mušija.