Komentari (17)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Neka je vječna slava i hvala, svim partizanima narodno-oslobodilačkog rata, koji su dali svoje živote za bratstvo i jedinstvo svih naših naroda !!! Ovakvi datumi će se vječno pamtiti i nikada se neće zaboraviti !!! A največa slava i hvala našem drugu, maršalu, generalu, predsjedniku nad predsjednicima, svjetskom čovjeku, Josipu Brozu Titu, koji nije dozvolio da nas iko pokori, već se je hrabro borio protiv sila fašizma i nacizma, koje je na kraju i pobjedio (pobjedit čemo i mi ove balije, ustaše i četnike koji su nam našu Jugoslaviju uništili 1992 godine) !!!
pa ovaj clanak kao da je postavljen za tebe, a mali kako mozes biti glup tako nije mi jasno daj molim te malo proguglaj o komunizmu pa vidi da li bi bilo tebe igdje opet, stvarno zivis u nekom svome svijetu i vrijeme te je pregazilo a nisi ni poceo zivjeti jer da si stariji odavno bih shvatio da od toga nema nista al eto nadoci ces ti u voznji i onda nisi nigdje dobrodosao.
Tako je, necemo zaboraviti! Treba i vise o ovakvim stvarima govoriti i uciti mladje generacije kako su nekad postojale bitnije stvari od neke trudne Kim i slicnih. Vjecna slava i hvala!
tog dana su Njemci, ustaše (san jima balije), četnici, italijani ZAJEDNO udarili na Partizane. čisto da se vidi da se fašisti, fašisti. od tog dana su četnici prestali biti vojska i postali samo pokret, pazi koliko ih je drug stari povaljao. slava im svima i veliko hvala.
Kamioni, kao i nešto autobusa, služili su im za prevoz 4.000 ranjenika. Kada se Broz ponovo predomislio i naredio novi pokušaj prelaska Neretve, sve to moralo je biti baceno. Posle rata komunisticki istoricari su izmislili pricu o "genijalnom strategu", koji je navodno srušio mostove da bi zavarao cetnike. Tu pricu je još 1972. godine demantovao Koca Popovic, komandant 1. proleterske divizije.
svoju ženu. Inace, da je na njegovom mestu bio npr. Sreten Žujovic Crni, diplomac sa Sorbone, veoma hrabar i vešt covek - to bi za Srbe bila mnogo gora kombinacija. Ovako, zbog Brozove nespretnosti, partizani su imali silne neprilike, a cetnici veliku prednost. Rušenje mostova na Neretvi je jedan od najkatastrofalnijih Brozovih poteza tokom rata. Naredio je da se mostovi poruše na kraju prve faze bitke - 28. februara 1943. - koju su partizani izgubili. Oni su bili prešli reku, u pravcu Nevesinja, ali su ih cetnici odbacili natrag. Broz je naredio da se mostovi sruše kako ih cetnici ne bi mogli goniti dalje na zapad. Nije znao da se u tom trenutku 80 posto cetnika vec nalazi na zapadnoj obali reke i nije se setio da cetnici prelaze Neretvu, koja je u to doba godine bila plitka, na gazovima, tj. da im mostovi nisu potrebni. Mostovi su bili potrebni partizanima jer su imali 12 tenkova, 12 haubica i 200 kamiona koje su prethodno zarobili od Italijana.
S: Rušenje mosta na Neretvi decenijama je predstavljano kao Titova "genijalna varka"? M.S: Sa cetnicke, tj. srpske, tacke gledišta, Broz je bio idealan strateg - jer nije znao ništa. Cak ni da cita vojnu kartu. Sem toga, bio je panicar i kukavica, kako ga opisuju njegovi najbiliži saradnici Sreten Žujovic i Pavle Jakšic. Verujem da je to razlog što ga Draža nije likvidirao 1941. Ne mislim na ono kada ga je pustio na casnu rec, vec na neku drugu priliku u tom periodu izrazite nadmocnosti cetnika. Naime, na sastancima u Brajicima i Struganiku Draža je "procitao" Broza, povezavši njegovu totalnu nesposobnost sa prirodom komunizma, cija se kadrovska politika zasniva na tzv. negativnoj selekciji. Drugim recima, kada je Broza postavila na celo Komunisticke partije Jugoslavije, Kominterna nije ni pomišljala na ratne komandne vrline. Od 20 clanova Centralnog komiteta u Moskvi su ubili 19, a njega, Broza, ostavili su i postavili na celo partije jer je najbolje slušao i najbolje cinkario svoje
Bože blagi koji glup naslov --- Prošlo je 70 godina od Bitke na Neretvi, najhumanije borbe koja je spasila Jugoslaviju --- Pa Jugoslavija je bila tamnica svih naroda izuzev Srba koji su sve druge tlačili ...
Smrt narodu, sloboda fašizmu
bitke?! prije bih rekao da je to bila bježanija al eto kako god :)
@Frenkoza Takve kao ti smo trebali ubiti na početku devedesetih, i siguran sam da se prokleti rat nebi dogodio !!!
Prošlo je više od 22. godine neodržavanja **zvaničnog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini**. Popis se sada održava na Facebook-u: http://www.popstan.net/ Izjasni se za domovinu! :)