BiH
738

Prošlo je 70 godina od Bitke na Neretvi, najhumanije borbe koja je spasila Jugoslaviju

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Ove godine se obilježava 70. godišnjica događaja vrlo značajnog za antifašiste bivše Jugoslavije - Bitke na Neretvi. Ova bitka ističe se kao primjer ljudskosti i etičnosti u odnosu prema ranjenicima koje saborci nisu napustili ni u najtežim trenucima, već su ih branili svojim životima.

Povodom 70. godišnjice obilježavanja ove bitke napravljeni su i specijalni plakati.

"Bitka na Neretvi je bila najhumanija bitka. Njemački okupator je s ustašama i četnicima pokušao uništiti vrhovni štab Narodnooslobodilačke borbe i pobiti 4.000 ranjenika. To je bila završna bitka 4. neprijateljske ofanzive koja je počela u januaru 1943. godine. Htjeli su od rijeke Bosne, preko Bosanske Krajine, Istre i Dalmacije, do Zagorja da nas unište. Neprijatelj nije uspio u svojim namjerama zahvaljujući mudrosti Tita i hrabrosti boraca", rekao je general Ekrem Durić, jedan od učesnika Bitke na Neretvi.

General Durić je bio borac Prve proleterske brigade koja je spriječila prodor Nijemaca iz Sarajeva prema Konjicu, jer je na tom putu trebao biti napravljen koridor za izlaz ranjenih boraca.

"Moja brigada je s ostalih osam učestvovala u tom jurišu prsa na prsa i uspjeli smo se odbraniti od neprijatelja i spasiti ranjene. Podsjećam da je 20.000 četnika Draže Mihailovića došlo na Drinu kako bi uništili nas i partizanski pokret u kojem su se borili sinovi svih naroda bivše Jugoslavije", prisjetio se Durić.

Mehmed Akšamija, Ekrem Durić i Nijaz Skenderagić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mehmed Akšamija, Ekrem Durić i Nijaz Skenderagić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Specijalne plakate je dizajnirao prof. Mehmed Akšamija.

"Pokušali smo izvršiti vizualizaciju koja će biti primjerena događaju. Napravili smo tri vrste plakata: o onima koji su ratovali i preživjeli, onima koji se sjećaju i mlađim generacijama koje imaju ili nemaju informaciju o ovom događaju. Cilj je da o ovome informišemo što veći broj ljudi", istakao je Akšamija.

Centralni događaj obilježavanja Bitke na Neretvi bit će održan 11. maja u Jablanici pod nazivom "Padaj silo i nepravdo". Očekuje se dolazak 10.000 ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije.

"Posebno se očekuje dolazak Dalmatinaca koji su učestvovali u ovoj velikoj borbi", rekao je Nijaz Skenderagić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice Bitke na Neretvi.