BiH
0

Proslavljen rođendan: U Udruženju "Zemlja djece" djeca sa ulice nisu sama

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Pjesmom, plesom, recitacijama u tuzlanskom tinejdžerskom centru Telex danas je obilježen 15. rođendan Dnevnog centra za djecu uključenu u život i rad na ulici i djecu koja su u riziku da to postanu.

Davne 1995. godine u Tuzli je osnovano Udruženje "Zemlja djece", a četiri godine kasnije i Dnevni centar za djecu ulice.

U proteklih deset godina aktivisti centra intenzivno su radili, kako kažu, na poboljšavanju položaja ekstremno ugrožene kategorije djece u BiH. Djeci koja su živjela i radila na ulici, kako naglašavaju, oduzeta su osnovna prava, a svakodnevno su bili žrtve različitih oblika eksploatacije i nasilja.

Djeca su u Dnevnom centru dobijala neophodnu podršku i pažnju, besplatan obrok, a uključivani su u školski sistem te su realizovana njihova prava na zdravstvenu i socijalni zaštitu.

"Tokom desetogodišnjeg perioda razvijali smo vlastiti model rada, koji je danas inkorporiran u Dnevni centar za djecu i obuhvata sljedeće segmente rada: edukativni program, program savjetodavne i zagovaračke aktivnosti“, navode u Udruženju "Zemlja djece".

Puno je pozitivnih primjera, jedan od njih je Nehrudin Čikarić, koji je bio "dijete ulice“, a danas je vrstan matematičar i volonter u Dnevnom centru.

Udruženje "Zemlja djece“ je pokretač inicijative za osnivanje Mreže dnevnih centara u BiH i Regionalne mreže organizacija u Srbiji i BiH.

Korisnici usluga Dnevnog centra danas su pripremili rođendanski program. Pjevalo se i igralo, a potom su se ugasile svjećice na rođendanskoj torti.