BiH
20

Pronađena neeksplodirana sredstva u Miljacki, svaki dan novi svjedoci prošlih ratova

Piše: M. S.
Foto: Federalna uprava civilne zaštite
Foto: Federalna uprava civilne zaštite
Danas su u rijeci Miljackoj u Sarajevu pronađena još dva svjedoka prošlog rata: minobacačka granata od 82 milimetra koja nije eksplodirala i poluautomatska puška. Međutim, ovo nije ništa novo za zaposlene u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ). Oni svakoga dana pronađu na desetine neeksplodiranih sredstava iz proteklih ratova.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a, rekao je za Klix.ba da su današnja neeksplodirana ubojita sredstva u rijeci Miljackoj pronađena kada su radnici, koji su izvodili radove na uređenju korita, primijetili nešto sumnjivo i kontaktirali FUCZ. On navodi da su pronađena sredstva zaostala iz prošlog rata te da su zahrđala i u lošem stanju.

Eksplozivna sredstva su uočena oko 18 sati, a brzom akcijom FUCZ uklonjena su i sigurno transportovana na mjesto za uništenje. Nedavno je na platou sarajevske Skenderije pronađen minobacački projektil velike razorne moći, koji je FUCZ uklonio.

"Mi koji smo u Sarajevu bili tokom rata znamo koja je količina granata pala na samo Sarajevo, a nisu sve te granate eksplodirale", kaže Solak i dodaje da na uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava rade već više od 20 godina.

Solak kaže da su do sada uklonili i uništili na hiljade njih te da osim iz posljednjeg rata znaju pronaći i sredstva iz dva svjetska rata.

Uprkos velikom broju prijava, preko njih deset na nivou FBiH, Solak kaže da zadnjih godina nije bilo opasnih incidenata, što pripisuje i boljoj informisanosti građana o tome šta činiti u slučaju pronalaska jednog ovakvog sredstva sada nego netom nakon rata, kada su se nesreće događale.

Brzom intervencijom zaposlenih u FUCZ ova sredstva većinom budu uklonjena u kratkom vremenskom periodu.

"Za nas nema vikenda ni neradnog dana, radimo non-stop", kaže Solak.