BiH
1.7k

Promovisano 249 policajaca: U svakom momentu na usluzi građanima

Anadolija
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na Policijskoj akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH danas je promovisano 249 polaznika 25. generacije.

Novu generaciju policajaca u MUP-u FBiH čini 130 polaznika iz MUP-a Kantona Sarajevo, 50 polaznika iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, 29 polaznika iz MUP-a Srednjobosanskog kantona, 30 polaznika iz MUP-a Unsko-sanskog kantona i 10 polaznika iz MUP-a Tuzlanskog kantona.

Čestitajući novoimenovanim policajcima na uspješno završenoj obuci, vršilac dužnosti direktora Policijske akademije Nusret Beširević podsjetio je da uspjeh policajaca u policijskom radu ovisi o povjerenju koje uživaju kod građana.

"Od vas se očekuje da vas odlikuje profesionalizam, hrabrost i nepokolebljivost da poštujete zakone i da učestvujete u borbi protiv svih oblika kriminala, da radite u skladu sa važećim propisima i budete istinska pomoć građanima", poručio je Beširević.

Rezultat koji je ostvarila 25. generacija polaznika na završetku obuke je vrlo dobar sa prosječnom ocjenom 4,17. Pripadnicima trećeg voda koji su postigli najbolje rezultate tokom trajanja obuke uručene su diplome za čin "policajac".

Predstavnik 25. generacije policajaca, kadet Anes Mešković kazao je kako današnji dan za sve kadete jedinstven.

"Generalno, ovaj dan za sve kadete je poseban jer ovo znači konačnu stepenicu u našoj obuci. Danas ćemo dobiti diplome da smo završili akademiju nakon obuke koja je trajala godinu dana. Po pitanju budućeg rasporeda u jedinice, još uvijek nismo upoznati, svako od nas vidi sebe kao uspješnog i profesionalnog policajaca koji će savjesno obavljati svoje zadatke i u svakom momentu biti na usluzi građanima", kazao je Mešković.

Da je današnji dan uistinu veliki za svakog kadeta, istakla je i Armina Muharemović, najbolja policajka 25. generacije policajaca od njih 32.

"Mi kao žene u policiji želimo da pružimo puno u ovom poslu. Isto toliko možemo doprinijeti kao muškarci u mnogim sferama. Potrudit ćemo se da budemo ravnopravni", kazala je Muharemović.

Nova generacija policajaca bit će dodatna snaga postojećim policijskim strukturama u FBiH, poručio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

"Već u narednom periodu, u decembru, očekujemo novu generaciju od skoro 300 polaznika. Imamo problem sa popunjavanjem kadrova u činu policajca. Mislim da će svi kantonalni MUP-ovi dobiti nove mlade i sposobne ljude. Oni su završili obuku i nadamo se da će radiit časno, pošteno i profesionalno", istakao je Čampara.

Današnjoj svečanoj promociji prisustvovao je veliki broj policijskih zvaničnika te porodice i prijatelji novoimenovaih policajaca.