BiH
1.8k

Kadeti položili zakletvu: Biti policajac je privilegija, vi ste čuvari dostojanstva

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prostorijama Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo (KS), nakon uspješno završene obuke 25. generacija kadeta MUP-a KS položila je zakletvu. Svečanosti su prisustvovale brojne javne ličnosti, među kojima su premijer KS Elmedin Konaković, ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko, policijski komesar Vahid Ćosić i brojni drugi.

Obuku je uspješno završilo 123 novih policijskih službenika, sa kojima će MUP KS zaključiti ugovore o radu, a nakon probnog rada bit će im dodijeljen početni čin policajca.

U ime 25 klase kadeta prisutnima se obratio Admir Vilić koji je istakao zahvalnost za pruženu šansu i znanja koja su stekli, te je obećao maksimalno zalaganje i trud kako bi opravdali ukazano povjerenje.

Izuzetno emotivan govor u obraćanju budućim policajcima održao je ministar Ismir Jusko, koji je kadetima poručio da predstavljaju ličnu kartu svoje zemlje.

"Biti policajac je privilegija, vi ste čuvari dostojanstva i znajte da nimalo nije jednostavno nositi tu titulu. Mnogi će vam pokušati ugušiti entuzijazam koji trenutno imate. Vodite računa kako se ponašate u službi ali i van službe. Uvijek budite pravedni, ali zapamtite da se autoritet ne stječe samo strogošću, već poštenjem i pravednošću. Budite istrajni i uzor mlađim generacijama", poručio je Jusko.

Premijer KS Elmedin Konaković također je čestitao svim kadetima, naglasivši važnost posla kojim se bave, te obećao pomoć u obavljanju njihovih redovnih poslova.

Policijski komesar Vahid Ćosić izjavio je da ovaj svečani čin znači da će i građani KS biti sigurniji.

"Trenutno smo suočeni sa velikim sigurnosnim izazovima, na koje moramo dati pravi odgovor. Poručujem građanima da ćemo učiniti sve da život u KS učinimo sigurnijim mjestom za život", zaključio je Ćosić.