Visoko
0

Promovisana knjiga Semira Osmanagića "Piramide sa pet kontinenata"

FENA
Semir Osmanagić (Foto: Arhiv/ZEDA)
Semir Osmanagić (Foto: Arhiv/ZEDA)
U velikoj sali Općine Visoko danas je promovirana nova knjiga dr. Semira Osmanagića "Piramide sa pet kontinenata zauvijek mijenjaju sliku prošlosti… a time i budućnosti".

Promotori knjige novinar i književnik Slobodan Stajić, istraživač i autor novih djela o starim civilizacijama Ahmed Bosnić i akademik Vlatko Doloćek suglasni su da ova knjiga može poslužiti kao udžbenik kada je u pitaju istraživanje piramida.

"Knjiga govori o piramidama u svijetu i upoznaje ljude s činjenicom da su te 'kuće vječnosti' građene na svih pet kontinenata", pojasnio je Določek.

Bosnić je istakao da je knjiga rezultat serioznih autorovih istraživanja i putovanja na skoro sve lokalitete u svijetu gdje su piramide građene.

Promocija ove knjige uvod je u cjelodnevnu manifestaciju "Srcem za piramide 2010." kojom se već petu godinu obilježava početak nove sezone istraživanja u Bosanskoj dolini piramida.

U toku je otvorena sjednica Upravnog odbora Fondacije na kojoj će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti uručene zahvalnice Fonadacije.

Prisutnim su se obratili i pomoćnik načelnika Općine Visoko Fehim Memić, te predstavnici nevladinog sektora Općine Visoko koji su još jednom potvrdili punu podršku projektu istraživanja Bosanske doline piramida.

Nakon svečane sjednice bit će upriličen obilazak kompleksa tunela "Ravne" te susret s volonterima koji su 1. juna doputovali u Visoko a pod okriljem prve Međunarodne radne akcije volontera "MRAV - Bosanske piramide 2010". Akcija će trajati do 30. septembra a okupit će više od pet stotina volontera iz 30 zemalja svijeta.

Među gostima koji prisustvuju Manifestaciji "Srcem za piramide" su i dužnosnici ZDK-a, predstavnici Općine Stari Grad Sarajevo, federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Vahid Hećo, Ivica Šarić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović, te načelnik Općine Visoko Munir Alibegović