BiH
0

Predavanja o bosanskim piramidama pune dvorane

FENA
Semir Osmanagić (Foto: ZEDA)
Semir Osmanagić (Foto: ZEDA)
Osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semir Osmanagić gostovao je u posljednja tri mjeseca u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Hiljade posjetilaca u Sarajevu, Ljubljani, Osijeku, Zenici, Slavonskom Brodu, Tuzli i drugim gradovima prisustvovalo je predavanjima na kojima Osmanagić govori o otkrićima novih piramida na Mauricijusu, Peruu, Kanarima, Kambodži, Guatemali, Kini, ali i istraživanjima ovih struktura u Meksiku, Salvadoru, Boliviji, Belizeu, Egiptu, Sudanu, Grčkoj i drugim zemljama.

"Istraživanje piramida u XXI stoljeću potpuno će promjeniti shvatanje o starosti i nivou razvijenosti drevnih civilizacija", navode iz Fondacije.

Uz brojne ilustracije i slajdove, Osmanagić u dvosatnim predavanjima govori i o petogodišnjem naučno-istraživačkom putu na otkrivanju prvog evropskog piramidalnog kompleksa u Visokom.

Dvoiposatno predavanje o Bosanskoj dolini piramida je često prekidano aplauzom pet stotina posjetilaca koji su se okupili 23. februara u sarajevskom Domu Armije.

U dvorani BKC-a u Tuzli četiri stotine pedeset posjetilaca ovacijama ispraća Osmanagića nakon prezentacije projekta 17. februara.

Osiječko kino "Europa" bilo je tijesno da primi 400 posjetilaca koji su došli da čuju novosti iz Bosanske doline piramida.

Prepuni amfiteatar Kazališno-koncertne dvorane "Ivana Brlić-Mažuranić" u Slavonskom Brodu ugostio je osnivača Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" 12. februara.

Ovacije u punoj dvorani kulturnog hrama Slovenije, Cankarjevog doma u Ljubljani, na kraju predavanja Osmanagića, bile su najbolji pokazatelj šta Slovenci misle o otkriću prvih evropskih piramida.

Iz Fondacije navode da su egiptolozi, arheolozi, geofizičari i geolozi iz Egipta istraživali u Visokom, kao i ugledni stručnjaci iz Rusije, Poljske, Njemačke, Srbije, Hrvatske, BiH i drugih zemalja.

Analize uzoraka i radiokarbonska datiranja obavile su naučne i obrazovne institucije iz Francuske, Švedske, Italije, Poljske, BiH, Hrvatske...

"Visoko je postalo istraživačka meka, ali i mjesto gdje se skupljaju volonteri sa svih kontinenata. Zahvaljujući tome, desetine hiljada turista godišnje dolazi u taj grad i u BiH se počeo razvijati arheološki turizam", navode iz Fondacije.

Uprkos verbalnoj podršci projektu lokalne zajednice, kantonalne i federalne Vlade, stav dijela kulturnog establišmenta BiH redovno izaziva negodovanje javnosti.

"Naime, uskraćuje se izdavanje dozvola Fondaciji bez ikakve argumentacije, onemogućava priliv donacija, vrši pritisak na medije da ne informiraju širu javnost zainteresiranu za ovaj projekt te onemogućavaju pristup UNESCO-u pišući neosnovane peticije", navodi se u saopćenju Fondacije.

Najava održavanja Međunarodne radne akcije volontera "MRAV Bosanske piramide 2010" dočekuje se s oduševljenjem.

"I mladi i stari s nestrpljenjem očekuju početak radova 1. juna da bi se pridružili tom projektu koji je jedan od rijetkih koji BiH predstavlja svijetu u pozitivnom svjetlu", navodi se na kraju saopćenja.

U drugoj polovini marta slijede predavanja Osmanagića u teksaškom Galvestonu, Parizu i Amsterdamu.