Pred oko 500 posjetilaca
0

Osmanagić u Zenici predavao o visočkim piramidama

Sarajevo-x.com/ZEDA
Semir Osmanagić (Foto: ZEDA)
Semir Osmanagić (Foto: ZEDA)
Bosanske piramide u Visokom i dalje pobuđuju veliku pažnju javnosti, iako se sve manje o njima piše i govori u medijima. Predavanje "Piramide u svijetu i Bosanskoj dolini piramida" Semira Osmanagića zaokupilo je veliku pažnju Zeničana, koji su u velikom broju prisustvovali trosatnom druženju u Bosanskom narodnom pozorištu.

Više od 500 posjetilaca sa velikim zanimanjem pratilo je predavanje Osmanagića, koji je u okviru aktivnosti na upoznavanju sa historijskim faktima na području Bosne i Hercegovine, govorio o dosadašnjim aktivnostima na visočkim piramidama.

Prije predavanja posjetioci su mogli, prvi put na nekoj od manifestacija, vidjeti izložene artefakte sa lokaliteta Visokog, prezentirane su kamene stope pronađene na Vratnici, kalup iz prahistorijskih tunela 'Ravne' i uzorci betona sa Bosanske piramide Sunca. U gornjem foajeu BNP-a bila je otvorena i dokumentarna izložba članova "Foto-kino kluba Sarajeva" sa oko 40 zanimljivih istraživačkih dokumentarnih fotografija napravljanjih tokom dosadašnjih istraživanja na bosanskim piramidama. Kao gosti predavanja posjetiocima su govorili prof. dr. Muhamed Pašić, međunarodni ekspert za ispitivanje materijala, hrvatski arheolog Mislav Hološ i rudarski inžinjer Enver Hasić.

Postojanje i otkriće bosanskih piramida potvrdilo je i ugledno Aleksandrijsko društvo arheologa, brojni svjetski stručnjaci za piramide, a tokom prezentacije posjetioci su upoznati sa svim detaljima projekta, priznanjima stranih i domaćih stručnjaka, planovima i pripremama za Međunarodnu radnu akciju volontera "MRAV", koja se planira organizovati u ljetnom periodu ove godine, saopšteno je u Zenici.