{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Promovisana knjiga Jasne Duraković o ulozi PR-a u kreiranju imidža države

F
25.4.2011. u 19:59
207
13
Promovisana knjiga Jasne Duraković o ulozi PR-a u kreiranju imidža države
207
Promovisana knjiga Jasne Duraković o ulozi PR-a u kreiranju imidža države
Jasna Duraković
Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu danas je predstavljena knjiga Jasne Duraković "Uloga odnosa s javnošću u kreaciji pozitivnog imidža države - Pozicioniranje Bosne i Hercegovine u međunarodnoj javnosti".
To je prvi i zasad jedini doktorat iz oblasti PR-a (odnosa s javnošću) u BiH i govori o načinima na koje stranci percipiraju našu zemlju, o tome kako se mi sami predstavljamo svijetu i koje modele savremena država treba da koristi u vlastitoj promociji te kako PR pomaže u kreiranju strategije dobrog imidža.

Promotor, prof. dr. Besim Spahić naglašava da za današnju državu Bosnu i Hercegovinu ne možemo reći ni da ima vlastitu nacionalnu ekonomiju, nacionalnu politiku i vanjsku politiku.

"Moramo, dakle, unutar napraviti PR i definirati imidž, a graditi ga nije moguće bez domoljublja. Na jednom takvom projektu patriotizma imidž nastaje spontano", rekao je.

Koristeći se vlastitim iskustvom iz života u Americi, zemlji u kojoj je različitost kultura pretvorena osmišljenom društvenom akcijom u pozitivni nacionalni imidž, autorica Duraković poziva da Bosna i Hercegovina predstavi sebe svjetskoj javnosti na sličan način osmišljenom PR strategijom te vlastiti imidž gradi na nespornim multikulturalnim, povijesnim, prirodnim i drugim vrijednostima.

"Shvatimo da su naše različitosti vrijednost i zaboravimo podjele", rekla je između ostalog.

Njena knjiga je iz dosad potpuno neistražene oblasti u našoj naučnoj sferi, a izdavač je Fakultet političkih nauka.Snažnu podršku njenom doktorskom radu dali su dekan Mirko Pejanović, prof. dr. Besim Spahić, kao i mentor, prof. dr. Nenad Brkić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Naslovnicu je na vrlo specifičan način uradio Pero Mrnarević iz Hrvatske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: