{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zagrebu predstavljena knjiga profesora Mirka Pejanovića

F
11.3.2011. u 16:57
0
3
U Zagrebu predstavljena knjiga profesora Mirka Pejanovića
0
U Zagrebu predstavljena knjiga profesora Mirka Pejanovića
Mirko Pejanović (Foto: Arhiv)
Knjiga profesora i dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirka Pejanovića "Ogledi o državnosti i političkom razvoju Bosne i Hercegovine" predstavljena je danas u Kulturno-informativnom centru Ambasade BiH u Zagrebu.
Ambasador BiH u Republici Hrvatskoj Vladimir Raspudić pozdravio je brojne goste i zvanice, među kojima su bili i predstavnici Ureda predsjednika i Vlade Republike Hrvatske, te podsjetio na značaj Kulturno-informativnog centra i otvorenost za sve stvaraoce koji su porijeklom iz BiH ili su njihova ostvarenja tematski vezana za našu zemlju, saopćeno je iz MVP-a BiH.

U tom je kontekstu predstavljanje Pejanovićeve knjige ocijenio izuzetnim doprinosom u prezentaciji ukupne složenosti i državnopolitičke posebnosti BiH i iskazao zadovoljstvo što su se autor i izdavač opredijelili da knjigu promoviraju u ovom centru, u saradnji s Ambasadom BiH.

Profesor Žarko Puhovski s Filozofskog fakulteta u Zagrebu u osvrtu na značaj i vrijednost knjige profesora Pejanovića istaknuo je visoki domet analitičkog i studijskog kazivanja autora o veoma složenim pitanjima državnog statusa, društveno-političkog razvoja i perspektive BiH.

Profesor Josip Vrbošić s Pravnog fakulteta u Osijeku pristup i osvrt na knjigu obogatio je ličnim iskustvom i praćenjem političkog i društvenog života u BiH u vremenu kada je bio ambasador Republike Hrvatske u BiH.

Ivan Markešić s Instituta društvenih nauka "Ivo Pilar" iz Zagreba je, govoreći o otvorenim pitanjima koje knjiga donosi, istaknuo uvjerenje da je prioritet za otvaranje državne i društvenopolitičke perspektive BiH razvoj političkog pluralizma, prevazilaženje etničke i etnonacionalne politike i donošenje konsenzusa o upravljanu državom.

Pejanović je zahvalio promotorima, izdavaču, ambasadoru Raspudiću i Ambasadi BiH za organizaciju promocije.

Iskazao je i posebnu zahvalnost za saradnju Hrvatskog nacionalnog vijeća i Srpskog građanskog vijeća koja je doprinijela rješavanju ključnih međudržavnih pitanja, a prije svega donošenju odluke o konstitutivnosti naroda na čitavom području BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: