BiH upućena verbalna nota
0

Promjene nakon Lisabonskog sporazuma

SRNA
Šef Delegacije Evropske unije u BiH Dimitris Kurkulas uručio je Ministarstvu inostranih poslova BiH verbalnu notu Savjeta EU i Komisije Evropske zajednice kojom se nadležni u BiH obavještavaju o nekim od promjena koje će uslijediti stupanjem na snagu Lisabonskog sporazuma.

Kurkulas je ovom prilikom ukazao na sadržaj verbalne note i podsjetio da Lisabonski sporazum, koji mijenja i dopunjuje Ugovor o EU i Ugovor kojim se uspostavlja Evropska zajednica, stupa na snagu 1. decembra kada će EU zvanično zamijeniti i naslijediti Evropsku zajednicu.

Evropska unija će primjenjivati sva prava i preuzeti sve obaveze Evropske zajednice, te nastaviti primjenjivati postojeća prava i obaveze, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Sve sporazume između BiH i EZ/EU, kao i sve obaveze prema BiH i obaveze BiH prema EZ/EU, preuzeće EU.

U saopštenju se ističe da od 1. decembra Delegacija Evropske komisije u BiH mijenja naziv u "Delegacija Evropske unije", a u skladu sa Sporazumom iz Lisabona, lokalno predstavljanje EU na nivou Delegacije biće pod autoritetom visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku. 

Kurkulas se prilikom uručenja ovih dokumenata sastao sa pomoćnikom ministra inostranih poslova BiH za multilateralne odnose Branimirom Mandićem sa kojim je razgovarao o viznoj liberalizaciji i ustavnoj reformi.

Kurkulas je istakao da se proces vizne liberalizacije odvija dobro. 
On je naglasio da je veoma važno da ustavna reforma bude završena najkasnije do aprila iduće godine, dodaje se u saopštenju.