BiH
16

Proljeće Ferijalnog saveza Sarajeva

Piše: Adis Karadža
"Upoznaj domovinu da bi je više volio", tradicionalni moto Ferijanog saveza, naziv je projekta kojim će i ove godine Ferijalni savez Sarajeva u suradnji sa sarajevskim školama na jednodnevne izlete povesti nekoliko hiljada osnovaca i srednjoškolaca.

Za ovu priliku ponuđeno je jedanaest atraktivnih aranžmana u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Ferijalni savez Sarajeva je donio odluku da ove godine smanji godišnju članarinu na simboličnih dvije marke za učenike osnovnih i srednjih škola, šest maraka za studente i nezaposlene i 20 maraka za zaposlene članove. Članskom karticom Ferijalnog saveza ostvaruju se popusti u svim hostelima Međunarodne hostelske federacije (IYHF) širom svijeta.

Članice Ferijalnog saveza Sarajeva, studentice završne godine master studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Ena Hodžić, Nejra Mulaomerović i Nina Muhović već dva mjeseca realiziraju projekt Redionica dječijeg pozorišta učenika osnovnih škola općine Novi grad. U tom projektu osnovci sami kreiraju predstavu u svim dijelovima produkcije od adaptacije teksta, izrade scenografije i kostima do režije i glume. Predstava će se premijerno izvesti u junu u programu „Novogradskih dana kulture i sporta“ uz podršku Ferijalnog saveza Sarajeva i Općine Novi grad.

Jedinstvenu i posljednju priliku da vide Pikasova djela izvan matičnog muzeja u Parizu, članovi Ferijanog saveza Sarajeva mogu iskoristiti putovanjem u Zagreb već 20. i 21. aprila. Aranžman, koji uključuje putovanje autobusom, jedno noćenje, cijenu ulaznice u galeriju Klovićevi dvori i godišnju članarinu Ferijanog saveza Sarajeva, košta 90 maraka.

Krajem ove sedmice Sarajevo će posjetiti članovi rukovodstva Ferijalnog saveza Hrvatske i to će biti prilika da predstavnici dviju organizacija dogovore suradnju, čime bi se omogućilo da članovi Ferijalnog saveza Sarajeva pod povoljnijim uvjetima ljetuju u hostelima FS Hrvatske na Jadranu. Članovi FS Hrvatske moći će pod povoljnijim uvjetima koristiti usluge objekata Ferijalnog saveza u Bosni i Hercegovini.

Nedavno je Ferijalni savez Bosne i Hercegovine ponovo uselio u svoj Dom ferijalaca u Ulici Omera Stupca 19 (bivši hotel Omega Ambasador). U objektu su opremljene prostorije Ureda FS Sarajeva i klubova mladih, a uskoro će Dom ferijalaca biti stavljen u funkciju omladinskog turizma kao hostel. Ferijalni savez u svom programu za 2013. godinu ima još niz projekata, a očekuju se i novi prijedlozi klubova mladih i veterana FS Sarajeva.