BiH
59

Projekti za povratnike u Drvar

FENA
Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš razgovarao je danas s predstavnicima regionalne kancelarije UNDP-a u Bihaću Slobodanom Tadićem i Vahidinom Ogreševićem, te delegatom u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Slavišom Mihajlovićem o realizaciji projekata Ministarstva na prostoru Kantona 10.

Čordaš je ukazao na Program rješavanja problema izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u 2015. godini, kojim je predviđeno po 100 hiljada KM za općine Grahovo, Drvar i Glamoč, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS.

Podsjetio je i da je na prostoru ovih općina planirana izgradnja 70 stambenih jedinica kroz projekt Rekonstrukcije stambenog fonda koji se finansira iz kreditnih sredstava Saudijskog razvojnog fonda, i to 28 u Grahovu, 22 u Glamoču i 20 u Drvaru, a ukupna vrijednost radova u ove tri lokalne zajednice iznosi gotovo 1,7 miliona KM.

Tokom sastanka, posebna pažnja je posvećena mogućnosti realizacije projekta rekonstrukcije dijela Doma zdravlja u Drvaru, za koji je Mihajlović rekao da bi bio najznačajniji projekt Vlade Republike Srpske na prostoru Drvara.

Ovim projektom bila bi urađena rekonstrukcija hirurškog i ginekološkog odjeljenja, te šok sobe čime bi se značajno unaprijedila dostupnost zdravstvenih usluga povratnicima u Drvar i druge općine Kantona 10.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednih nekoliko dana potpiše memorandum o razumijevanju na realizaciji projekta između Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, općine Drvar i UNDP-a.