BiH
0

Podrška Vlade SAD-a provedbi Regionalnog stambenog programa

FENA
Vlada Sjedinjenih Američkih Država zainteresirana je za rješavanje aktuelnih izbjegličkih problema u Bosni i Hercegovini, izjavila je zamjenica direktora Biroa za populaciju, izbjeglice i migracije za Evropu i centralnu Aziju u vladi SAD-a Nancy Iris tokom sastanka s ministrom za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davorom Čordašem i federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Adilom Osmanovićem.

Tema razgovora koji je održan u Sarajevu bilo je provođenje Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma i realizacija projekata za rješavanje raseljeničkih pitanja u BiH, s posebnim akcentom na Regionalni stambeni program (RSP).

Nancy Iris je izrazila uvjerenje da će RSP, uz određene korekcije, biti uspješan model koji će se moći primjenjivati širom svijeta, saopćeno je danas iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

Pohvalila je saradnju entitetskih ministara i njihovu spremnost da, uz podršku vlade SAD-a, rade na otklanjanju uočenih nedostataka i intenziviraju aktivnosti na provedbi Regionalnog programa te naglasila da će nakon BiH posjetiti Pariz i Brisel, gdje će prenijeti utiske i sugestije iz današnjeg razgovora radi uspješne implementacije RSP-a.

Ministar Čordaš upoznao je Nency Iris o projektima koji su provedeni kao rezultat dosadašnje uspješne saradnje entitetskih ministarstava i vlade SAD-a, te istakao kako je nedavno u Trebinju isporukom građevinskog materijala korisnicima, obilježen početak implementacije RSP-a na terenu.

Dodao je da su, implementacijom prvog talasa RSP-a, odškrinuta vrata za drugi talas i konačnu realizaciju ovog velikog regionalnog projekta kojim je obuhvaćeno 5.400 raseljenih porodica.

Entitetski ministri informirali su zamjenicu direktora Biroa za populaciju, izbjeglice i migracije u vladi SAD-a i o problemima u toku pripreme i realizacije projekta stambenog zbrinjavanja raseljenih koji se provodi 20 godina nakon raseljenja u BiH.

Istaknut je značaj izrade privremene analize provedenih aktivnosti, koja će pomoći u otklanjanju eventualnih prepreka i unaprijediti naredne korake u implementaciji RSP-a, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a.