{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najavljena izgradnja društvenog doma u Maglaju

F
2.6.2015. u 15:57
0
0
Najavljena izgradnja društvenog doma u Maglaju
0
Najavljena izgradnja društvenog doma u Maglaju
Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović posjetili su općinu Maglaj, gdje su s načelnikom Mehmedom Mustabašićem razgovarali o projektima pomoći povratnicima u Maglaj.
Na sastanku je razgovarano o aktuelnim projektima koje će, u svrhu povratka, Ministarstvo realizovati u ovoj općini.

Akcent je stavljen na projekt izgradnje društvenog doma u naselju Krsno Polje - Bakotići, saopćeno je danas iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS.

Čordaš je istakao da je Programom rješavanja problema raseljenih lica, izbjeglica i povratnika u 2015. godini, koji provodi entitetsko Ministarstvo, Vlada Republike Srpske izdvojila 100.000 KM za pomoć povratnicima u Maglaj.

Podsjetio da je Vlada RS, putem Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS, u proteklih nekoliko godina pomogla izgradnju 10 društvenih domova na prostoru RS, te da su ovi objekti značajno doprinijeli održivosti povratka, jer povratnicima pružaju mogućnost okupljanja i organizovanja društvenih i kulturnih događaja, čime se dalje unapređuje saradnja i stvaraju nove ideje za poboljšanje uslova života u povratničkim zajednicama.

Načelnik Mustabašić je rekao da općina podržava ovaj projekt, te da će nastojati u kraćem roku obezbijediti neophodnu dokumentaciju da bi se moglo krenuti u dalju proceduru.

On je dodao da je nakon prošlogodišnjih poplava, mnogo projekata realizovano u Maglaju, te da općina podržava sve razvojne projekte koji doprinose kvalitetu života svih stanovnika Maglaja.

Zamjenik ministra Jović je podsjetio i na zajedničke projekte koji se finansiraju iz kreditnih i donatorskih sredstava, a u koje je uključena općina Maglaj.

Prije svega, Projekt zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja (CEB 2) kojim je u Maglaju planirana izgradnja jedne zgrade sa 15 stambenih jedinica, kao i na projekat obnove stambenih jedinica koji se finansira iz kreditnih sredstava Saudijskog razvojnog fonda.

Predstavnik Mjesne zajednice Bakotići Milenko Petrović je zahvalio na interesovanju resornih institucija za probleme povratnika i naglasio da je ovo najveća srpska povratnička zajednica na prostoru Zeničko-dobojskog kantona.

On je izrazio očekivanje da će ovaj i slični projekti pomoći povratku, osnažiti povratničku zajednicu i otvoriti nove perspektive za povratak mladih porodica.

Tokom razgovora izraženo je očekivanje da će se uskoro formirati komisija za izbjeglice BiH, kako bi se krenulo u realizaciju projekata koji se finansiraju putem Fonda za povratak BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: