Pokidane veze
68

Projekt Sniper Alley ima za cilj stvoriti arhiv fotografija iz opkoljenog Sarajeva

I. Č.
Foto: Gervasio Sánchez/Sniper Alley
Foto: Gervasio Sánchez/Sniper Alley
Sniper Alley, projekt koji je pokrenuo Džemil Hodžić, ima za cilj stvoriti arhiv fotografija iz opkoljenog Sarajeva – kako bi zainteresovanima omogućio uvid u fotografije iz devedesetih godina, ali i kako bi osnivaču projekta pomogao da pronađe fotografije svog brata koji je ubijen.

Na društvenim mrežama postoji mnoštvo grupa koje imaju isti cilj, da prikupe materijal koji bi trebalo arhivirati. Mnoge od ovih internetskih grupa su jedini izvor za Bosance i Hercegovce širom svijeta koji mogu naći fotografije na kojima su članovi njihovih porodica ili oni sami.

Džemil Hodžić, koji živi i radi u Kataru, smatra da tog materijala neće biti ukoliko neko odluči da zatvori stranicu.

"Nažalost, nemam nikakvih fotografija odrastanja za vrijeme rata u Sarajevu, jer za njih nismo imali mogućnosti, i to je nešto o čemu često razmišljam. Smeta mi što nemam nikakve školske, rođendanske ili porodične fotografije iz tog razdoblja. Jedna jedina fotografija iz tog razdoblja bi me beskrajno obradovala", navodi Hodžić na stranici.

Foto: Derek Hudson/Sniper Alley
Foto: Derek Hudson/Sniper Alley

Stekao je, kako navodi, utisak da je odrastao u velikom zatvoru i sjećanja su mu živa o većini predratnih i ratnih događanja.

"Sjećanja su mi živa, i ona loša i ona dobra. Ali sam nekad čuo izreku: 'Ako nije dokumentovano, nije se ni dogodilo'. Jedina fotografija koju imam je sa dženaze mog brata, koju ne smatram ratnom. Ona se ne računa. Za mene je krvavi rat završio na dan kad je on ubijen. Mora da je to nešto psihološko, neka vrsta blokade ili poricanja", ističe Hodžić.

Na stranici Sniper Alley je poručio kako su mu potrebne fotografije nastale prije nego što je njegov brat ubijen.

"Volio bih pronaći bratove fotografije. Možda ih imaju njegovi školski drugovi ili neki prijatelji, a da toga nisu ni svjesni. Pitam se koliko ima neobjavljenih fotografija. Sjećam se da nam je, kad je ubijen, trebala njegova fotografija za novine. Imali smo samo neke iz njegove rane dobi, a onda se moj rahmetli otac sjetio da je moj brat dobio neku stipendiju i da su ga fotografisali", navodi osnivač projekta.

Foto: Mark Milstein/Sniper Alley
Foto: Mark Milstein/Sniper Alley

Dodaje kako je to posljednja fotografija njegovog brata koju imaju, jedna od najdragocjenijih stvari koje posjeduju.

"Postoje i druga djeca i porodice kojima su se dogodile slične, a možda i gore tragedije. Možda još neko traži fotografiju ili osobu iz tih nesretnih vremena. Mnogo je fotografa posjetilo Bosnu tokom rata, možda imaju neku neobjavljenu arhivu. Nešto što svijet treba vidjeti. To je jedan od razloga zašto smo napravili ovu web stranicu", napisao je Džemil Hodžić, osnivač projekta Sniper Alley.