BiH
0

Projekt smanjivanja troškova za poslovne subjekte u Kantonu Sarajaevo

FENA
Vlada Kantona Sarajevo će sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Grupacije Svjetske banke, pokrenuti aktivnosti na smanjivanju troškova za poslovne subjekte, odnosno olakšavanja i ubrzavanja procedura podnošenja i obrade zahtjeva za dozvole i saglasnosti potrebne za građenje, rad i pokretanje nove investicije.

Predstavnik IFC-a Tarik Šahović predočio je premijeru KS Elmedinu Konakoviću i ministru finansija Jasminu Halebiću dosadašnja iskustva, procedure i rezultate ovog projekta koji je svoju primjenu imao u općinama i kantonima u BiH.

  • U okviru novog ciklusa podrške organima vlasti u BiH želimo zainteresiranim kantonima i općinama pomoći u otklanjanju brojnih prepreka i zastoja na koje nailaze poslovni subjekti pri izgradnji i pokretanju svog poslovanja ovdje - rekao je Šahović.

Dodao je da su sa više od 14 adresa potrebna dokumenta da dobijete jednu građevinsku dozvolu, a vrijeme čekanja na njih nerijetko isfrustrira i odbije poslovne ljude, jer, kako je kazao "to šalje lošu poruku i želimo zajedno sa vama to mijenjati".

Premijer Konaković je istakao da je upravo ovaj pristup nešto što je opredjeljenje ove vlade i Skupštine Kantona, stoga, nakon što se definira redoslijed aktivnosti i nosioci poslova, nema razloga da se odmah ne počne sa njima, saopćila je Press služba KS.

  • U Sarajevu imamo trenutno više zainteresiranih investitora nego ikad. Ovim želimo zaustaviti praksu sporih procedura, mešetarenja, podmićivanja nadležnih službenika. Vjerujemo da će i Skupština KS prepoznati važnost ovakvih procesa, da ćemo u tom pravcu i sa ovim ciljem ići što brže u izmjene zakonskih rješenja i olakšavanja procedura - naglasio je Konaković.