BiH
1

Hellbach: KS ima ogromne potencijale za ulaganje

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primo je danas u posjetu ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Christiana Hellbacha.

"Posebno me raduje što je pristup koji je prvobitno bio samo britansko-njemačka inicijativa postao i evropski te predstavlja veliku šansu za napredak Bosne i Hercegovine, a samim time i Kantona Sarajevo, na evropskom putu", istakao je ovom prilikom ambasador Hellbach.

Prema njegovim riječima, Kanton Sarajevo ima ogromne potencijale za ulaganje, ali najveći problem stranim investitorima predstavljaju dugotrajne administrativne procedure za prikupljanje neophodne dokumentacije, koja je preduvjet za njihova ulaganja.

"Najprije želim da izrazim zahvalnost vama, Velikoj Britaniji i cijeloj EU, koja je, pružila jednu novu, veliku šansu Bosni i Hercegovini i našem kantonu, i uvjeren sam da ćemo znati prihvatiti tu pruženu ruku", istakao je premijer Konaković te upoznao ambasadora s ulogom Kantona Sarajevo u BiH.

Premjer Konaković je pojasnio da se na jedinstveni račun trezora uplaćuje četvrtinu od ubranih sredstava na godišnjem nivou ili blizu 1,3 milijarde KM, što novčano izraženo iznosi oko 220 miliona KM.

Najavio je da će Vlada na čijem je čelu učiniti sve kako bi se skratile i ubrzale procedure za realizaciju stranih ulaganja, ali i krenulo s provođenjem neophodnih reformi, saopćila je Press služba KS-a.