BiH
74

Konaković podržao kupovinu 100 dunuma zemljišta bivše PDI Bjelašnica

Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sa ministrima Muharemom Šabićem, Čedomirom Lukićem i Mujom Fišom održao je danas radni sastanak u zgradi Općine sa načelnikom Hadžića Hamdom Ejubovićem.

Tema sastanka kojeg je inicirao načelnik Ejubović odnosila se na hitno poduzimanje koraka po pitanju rješavanja nezaposlenosti.

"Naš gorući problem je stanovništvo na birou. Danas smo uvaženom premijeru Konakoviću i ministrima Šabiću, Lukiću i Fiši ponudili konkretne projekte kojima možemo u dobroj mjeri smanjiti nezaposlenost. S obzirom da sam ja sa Općinskim vijećem pokrenuo proceduru kupovine 100 dunuma zemljišta bivšeg Preduzeća drvne industrije 'Bjelašnica' vrijednog 5,3 miliona KM, od Vlade KS sam tražio da se aktivno uključe u ovaj posao i pomognu nam. Ako ovo realizujemo Hadžići i Kanton Sarajevo će imati 100 dunuma najatraktivnije lokacije za razvoj industrije i formiranje industrijske zone", kazao je Ejubović.

Konkretni zahtjevi Općine Hadžići upćeni premijeru Konakoviću i reosrnim ministrima odnosili su se još i na prostorni plan za područje Igmana s ciljem razvoja turizma te na definisanje građevinskog zemljišta.

"Interes Vlade KS je da sufinansiramo kupovinu zemljišta bivšeg preduzeća PDI Bjelašnica s ciljem izgradnje industrijske zone. Radeći ovaj posao dva mjeseca zaključio sam da je razvojni potencijal Kantona, a samim tim i pitanje investicija, usko vezano za područje općina Hadžići, Ilidža i Trnovo", istakao je premijer Konaković.