Ukloniti objekte
83

Projekt "Nova Ilidža" dobio zeleno svjetlo, Komisija suzila arheološko naselje Butmir na osam hektara

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika suzila je prostor arheološkog područja prahistorijskog naselja Butmir na osam hektara, kako je ranije i zahtijevala Općina Ilidža s obzirom na planove da na tom lokalitetu izgradi naselje "Nova Ilidža". Sa 65 hektara područje je smanjeno na osam hektara.

U prijedlogu komisije navodi se kako svi postojeći objekti koji se nalaze na ovom području od osam hektara moraju biti uklonjeni, a među njima je i objekt firme ANSdrive. S druge strane, Hotel Hills, za koji je ranije rečeno da je izgrađen na nalazištu, ostaje u postojećim gabaritima, ali je zadužen da finansira arheološka iskopavanja i izgradnju nacionalnog parka. Ova firma je inače dozvolila da se izvode istraživanja na njenom zemljištu oko hotela.

S druge strane, Općina Ilidža bi dobila dozvolu za izgradnju dugo najavljivanog naselja "Nova Ilidža".

U prijedlogu koji je nedavno predstavljen u Općini Ilidža navodi se kako su na tom prostoru dozvoljeni isključivo istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi, uključujući i one koji imaju za cilj prezentaciju spomenika uz odobrenje nadležnog ministarstva i stručne nadležne službe zaštite naslijeđa u FBiH.

Foto: Žurnal
Foto: Žurnal

Doc. dr. Adnan Kaljanac s Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu kazao je kako prezentacija Komisije nije bila jasna, pogotovo karta. Ipak, kaže kako se u prijedlogu nalazi definirani prostor s arheološkim lokalitetom koji je njegov tim istraživao, ali se još ne zna šta predstavlja zaštitni pojas. Tim koji je radio istraživanje bit će zadovoljan ukoliko se ovakav prijedlog usvoji i ispoštuje.

"Sada idu primjedbe i komentari Općine Ilidža, ako ih imaju, a komisija će ih uvrstiti u svoj prijedlog i donijeti konačnu odluku. Ne možemo prejudicirati kako će izgledati zaštitni pojas. Mi smo predlagali da se određeni dijelovi stave pod Valeta konvenciju da se ne mogu izvoditi nikakvi radovi, pa ni arheološki, jer se taj prostor ostavlja budućim generacijama. Zatim, jedan dio koji bi bio istražen sistematski da se utvrdi u potpunosti o kakvim lokalitetima se radi i materijal pošalje na detaljne analize. Treće na čemu smo insistirali je da tu bude arheološki park od kojeg će imati korist i općina i grad i država", rekao je Kaljanac.

U prijedlogu komisije navodi se da su na arheološkom lokalitetu dozvoljeni arheološki radovi uz prisustvo arheologa, ali je zabranjeno izvođenje građevinskih radova i promjena oblika terena. U roku od godinu dana treba napraviti plan izgradnje Neolitskog parka Butmir Ilidža u okviru kojeg treba biti i objekt muzejskog sadržaja u kojem će biti pohranjeni i prezentirani arheološki nalazi s ovog lokaliteta. Radovi trebaju biti okončani u roku od dvije godine.

Muzej se treba nalaziti na desnoj strani obale Tilave, a na lijevoj strani dopuštena je gradnja objekata koji su sastavni dio Regulacionog plana "Nova Ilidža 1, 2 i 3" s napomenom da njihova spratnost ne smije prelaziti 4 sprata, odnosno prizemlje + četiri sprata (P + 4). Dopušteno je i obavljanje radova na infrastrukturi uz prethodno pribavljeno odobrenje nadležnog ministarstva i stručnog mišljenja nadležne službe zaštite.

Na prostoru oko Poljoprivrednog instituta postojeći objekti se ne mogu dograđivati.

"To su evropski standardi, ali kod nas je uvijek problem njihova primjena", kazao je Kaljanac.

Podsjetimo, Općina Ilidža je već počela i izgradnju ceste na ovom području iako nije izvršeno brisanje iz katastarskih čestica. Saobraćajnica je planirana u svrhu povezivanja naselja "Nova ilidža". Iako je slučaj prijavljen nadležnima i komisiji, nije bilo reakcije.