Nova Ilidža
234

Počela izgradnja saobraćajnice na mjestu neolitskog nalazišta na Butmiru

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Iako Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije izvršila brisanje katastraskih čestica za Arheološko područje Butmir, Općina Ilidža je počela s izgradnjom saobraćajnice uz rijeku Željeznicu. Bageri i ostale mašine počele su raditi na mjestu gdje se nalazi naselje iz bronzanog doba.

Arheolozi su već komunicirali s nadležnim institucijama i kontaktirali su nadležne inspekcije koje će utvrditi da li izvođač radova ima sve potrebne dozvole.

Prof. Adnan Kaljanac sa Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazao nam je kako su u toj zoni prošle godine definirali da postoji jedan dio arheologije, ali da još nije izvršeno utvrđivanje stanja i zaokruživanje lokacija, što je potrebno učiniti da bi se izmijenila odluka i omogućila gradnja bez uništavanja arheoloških nalazišta.

"Općina Ilidža ima naše spise i nacrte i nadam se da imaju potrebne dozvole. Generalno u cijeloj FBiH, pa i u KS, arheologija, materijalni ostaci, spomenici i bilo šta iz te kategorija se tretira kao nešto što smeta. Ne idemo toliko ka tome da zaštitimo već u pravcu smetnje koja bi se otklonila da bi tu bio tržni centar ili slično. Arheologija smeta jer traži zaustavljanje radova zbog istraživanja i izmještanje mjesta izgradnje što ne ide na ruku investitorima", rekao je prof. Kaljanac za Klix.ba.

Kazao je da je tužno da se arheologija gleda kao smetnja razvoju, a ne, kao što je to slučaj u drugim zemljama, promocija za državu i magnet za turiste.

"S kolegama iz Ljubljane i Beograda potpisali smo Ugovor o saradnji kojim pokušavamo propagirati u BiH da arheologija može pružiti turizam i ići u kompromis s razvojem i turizmom. Hoteli se mogu praviti u blizini, a da arheologija bude zaštićena i da se u nju uloži pa da sama sebe finansira i bude održiva", istakao je Kaljanac.

Inače, gradnja ove saobraćajnice planirana je zbog izgradnje dugonajavljivanog projekta naselja Nova ilidža.

Butmir je najstarije i najpoznatije arheološko nalazište iz kasnog neolita u Bosni i Hercegovini. Iskopine u Butmiru su načete još 1893. godine austro-ugarske vlasti tokom izgradnje poljoprivredne škole. Nalazište je učinilo Bosnu i Hercegovinu poznatu u svjetskim naučnim krugovima.