{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela izgradnja saobraćajnice na mjestu neolitskog nalazišta na Butmiru

Piše: M. N./Klix.ba
28.7.2017. u 16:57
234
112
Počela izgradnja saobraćajnice na mjestu neolitskog nalazišta na Butmiru
234
Iako Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije izvršila brisanje katastraskih čestica za Arheološko područje Butmir, Općina Ilidža je počela s izgradnjom saobraćajnice uz rijeku Željeznicu. Bageri i ostale mašine počele su raditi na mjestu gdje se nalazi naselje iz bronzanog doba.
Arheolozi su već komunicirali s nadležnim institucijama i kontaktirali su nadležne inspekcije koje će utvrditi da li izvođač radova ima sve potrebne dozvole.

Prof. Adnan Kaljanac sa Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazao nam je kako su u toj zoni prošle godine definirali da postoji jedan dio arheologije, ali da još nije izvršeno utvrđivanje stanja i zaokruživanje lokacija, što je potrebno učiniti da bi se izmijenila odluka i omogućila gradnja bez uništavanja arheoloških nalazišta.

"Općina Ilidža ima naše spise i nacrte i nadam se da imaju potrebne dozvole. Generalno u cijeloj FBiH, pa i u KS, arheologija, materijalni ostaci, spomenici i bilo šta iz te kategorija se tretira kao nešto što smeta. Ne idemo toliko ka tome da zaštitimo već u pravcu smetnje koja bi se otklonila da bi tu bio tržni centar ili slično. Arheologija smeta jer traži zaustavljanje radova zbog istraživanja i izmještanje mjesta izgradnje što ne ide na ruku investitorima", rekao je prof. Kaljanac za Klix.ba.

Kazao je da je tužno da se arheologija gleda kao smetnja razvoju, a ne, kao što je to slučaj u drugim zemljama, promocija za državu i magnet za turiste.

"S kolegama iz Ljubljane i Beograda potpisali smo Ugovor o saradnji kojim pokušavamo propagirati u BiH da arheologija može pružiti turizam i ići u kompromis s razvojem i turizmom. Hoteli se mogu praviti u blizini, a da arheologija bude zaštićena i da se u nju uloži pa da sama sebe finansira i bude održiva", istakao je Kaljanac.

Inače, gradnja ove saobraćajnice planirana je zbog izgradnje dugonajavljivanog projekta naselja Nova ilidža.

Butmir je najstarije i najpoznatije arheološko nalazište iz kasnog neolita u Bosni i Hercegovini. Iskopine u Butmiru su načete još 1893. godine austro-ugarske vlasti tokom izgradnje poljoprivredne škole. Nalazište je učinilo Bosnu i Hercegovinu poznatu u svjetskim naučnim krugovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: