Investicije
496

Nova Ilidža: Projekat naselja za 20.000 stanovnika predstavljen građanima

Piše: A. Džano
U Općini Ilidža započele su aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje novog naselja za 20.000 stanovnika.

Potvrdio je to za Klix.ba načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

"U narednom periodu planiramo značajne investicije a jedna od najznačajnijih je projekat 'Nova Ilidža'", istakao je Memić.

Inače, ovo naselje će se prostirati na desnoj obali rijeke Željeznice od pješačkog mosta do entitetske linije u Vojkovićima. Vrijednost projekta je dvije milijarde KM, a za ova ulaganja je zainteresirano više investitora.

"Taj projekat nudi samoodrživost, uređene parkove, šetnice, raznolikost sadržaja, nove kvalitete stanovanja, regionalne poslovne centre i luksuzne smještajne kapacitete", kaže Memić.

Naglašava da su održane javne rasprave o Nacrtu Odluke o usvajanju i provođenju Regulacionog plana "Nova Ilidža 1“, "Nova Ilidža 2“ i "Nova Ilidža 3“ .

"Građanima smo zajedno sa predstavnicima Zavoda za planiranje KS prezentirali Regulacioni plan i predstavili osnovne karakteristike i specifičnosti plana. Najvećim djelom, kako je planirano, bit će to stambena i poslovna zona za kolektivno i individualno stanovanje, sa pratećim sadržajima, zelenim parkovskim površinama i karakterističnim saobraćajnicama, čime će planirano područje biti kvalitetno uvezano u putne mreže sa općinom i gradom Sarajevo", napominje Memić.

Predstavnici Općine Ilidža razgovaraju sa nadležnima u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja kao i članovima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, a vezano za dio područja u obuhvatu "Nova Ilidža 1". koji je proglašen arheološkim područjem.

"Usvajanjem provedbeno planske dokumentacije stvaraju se uslovi za urbanizaciju i izgradnju navedenog područja. Vezano za realizaciju samog projekta u zavisnosti od vlasničke strukture zemljišta sa istim će se raspolagati u skladu sa zakonskim propisima. Općina Ilidža je veoma interesantno područje za investicije pa tako i za ovaj lokalitet, za koji ima više zainteresovanih investitora, a nakon sporovođenja zakonskih procedura, možemo govoriti konkretnije o pojedinačnim investitorima", zaključuje Memić.