BiH
61

Proglašeni najbolji novinari iz oblasti evropske integracije

FENA
Peter Sorensen (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Peter Sorensen (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH i projekt EU Awareness proglasili su danas u Sarajevu, u povodu obilježavanja Dana Evrope, 9. maja, najbolje bh. novinare u oblasti evropske integracije za 2012. godinu.

Dobitnici nagrada su Danka Savić (Slobodna Bosna) za printane medije, Mirsad Bajtarević (BH Radio 1) za elektronske medije i Fedžad Forto (Federalna novinska agencija - FENA) za web i agencijsko novinarstvo.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen, koji je u obraćanju istaknuo da se često pogrešno shvata da se proces evropskih integracija tiče samo političara i birokrata, ali su "glavni igrači" u ovom procesu mediji, koji trebaju javnosti prenijeti odgovarajuću informaciju.

On je kazao da su zato potrebni nezavisni i analitički mediji, koji razumiju o čemu se radi i koji će to znati objasniti običnom čovjeku.

"U potpunosti podržavamo slobodne, nezavisne medije, oslobođene svake vrste pritiska", naglasio je Sorensen.

Glasnogovornica DEI-a Marina Kavaz-Siručić kazala je da je ovo za Direkciju veliki događaj i da je DEI učestvovao u raspisivanju konkursa da bi još više doprinio saradnji s medijima.

Navela je da u DEI-u žele pomoći stvaranje kruga novinara specijalista koji će kontinuirano i analitički izvještavati o procesu evropskih integracija, a dobnici ove nagrade upravo spadaju u taj krug.

Osim prigodnih poklona, nagrađeni novinari su dobili i putovanje u Brisel gdje će imati priliku posjetiti institucije EU.