BiH
6

Akademijom i dodjelom priznanja evropski pokret u BiH obiljeŽio dan evrope

FENA
Akademijom "Vrijeme je za Evropu" održanom danas u Vitezu, Evropski pokret u BiH je osmi put obilježio Dan Evrope u BiH.

Općina Vitez je Odlukom komisije za dodjelu priznanja Evropskog pokreta nominirana za domaćina obilježavanja ovog važnog datuma historije Evropske unije - radi evropske orijentiranosti uposlenika i građana, ekonomske razvijenosti, uspješno okončanog povratka izbjeglih osoba i povrata njihove imovine, procesa realizacije održivog povratka i zapošljavanja izbjeglih/povratnika, odnosa prema pripadnicima nacionalnih manjina i korektnim nacionalno-religijskim odnosima.

Svečana akademija bila je i prilika da Evropski pokret u BiH uruči niz priznanja u više kategorija. U foksu su bili predstavnici političkog rada i medija, pored promocije "Evropskih prijatelja BiH".

Evropski pokret je ove godine za "Najevropljanku / Evropljanina" proglasio osobe koje dolaze iz novinarske branše, koji su svojim izvještavanjem i ličnim primjerom pokazali kako i na koji način se može biti i aktualan i objektivan i uspješan, ali i posebno ono što je danas i najteže - odgovoran i profesionalan žurnalist.

Nosioci ovogodišnjih priznanja Evropskog pokreta su, između ostalih, Patrick Moon, Ulrike Knotz, Roland Gilles, Miroslav Mojžita - ambasadori SAD, Njemačke, Francuske i Slovačke, ambasade Višegradske grupe, Austrije i Slovenije u kategoriji "Prijatelji BiH".

Tu su i Nada Tešanović, Predrag Kurteš, Borjana Krišto, Martin Raguž, Adnan Jupić, u kategoriji "Politički angažman", Mato Đaković, Mimo Šahinpašić, Fedžad Forto, Al Jazeera Balkans, Bobar Radio, Radio Kameleon Tuzla, JP RTV Bihać u kategoriji "mediji".