BiH
24

Održana dodjela novinarskih nagrada Srđan Aleksić

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić" u Banjoj Luci večeras je priređena svečana dodjela novinarskih nagrada “Srđan Aleksić” koju, za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH, dodjeljuju Helsinški parlament građana Banja Luka i fondacija Cure iz Sarajeva.

Nagrada se dodjeljuje za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH. Ustanovljena je u okviru projekta "Iks-Pres“, koji se realizuju uz podršku EU, s ciljem poboljšanja položaja marginalizovnih i ranjivih grupa putem zajedničkih akcija nevladinog sektora i medija.

Ovogodišnja dobitnica nagrade za štampane tekstove je novinarka lista "EuroBlic“ Milkica Milojević, dok je u konkurenciji radijskih priloga prva nagrada pripala novinaru Radio Gračanice Mirsadu Čamdžiću, a druga novinarki BH radija 1 Radmili Grubiši.

U kategoriji televizijskih priloga, nagrada je dodijeljena Tini Jelin Dizdar, novinarki magazina TV Liberty, za priču o ratnom vojnom invalidu iz Mostara koja dočarava svu apsurdnost i surovost rata u BiH.

Ove godine prvi put je dodjeljena i nagrada za tekstove na internet portalima, a nagradu u ovoj kategoriji primila je Irma Husić, novinarka portala Novinar.me.

Specijalna nagrada za izvještavanje u kontinuitetu, jednoglasnom odlukom žirija, dodijeljena je internet portalu Manjine.ba, koji je prepoznao važnost pitanja marginalizacije društvenih grupa, ali i značaj promocije i odbrane prava manjina u BiH.

Na ovogodišnji konkurs za novinarsku nagradu "Srđan Aleksić“ stiglo je ukupno 19 televizijskih i radijskih priloga, 24 internet i novinska teksta i osam prijedloga za specijalnu nagradu za izvještavanje u kontinuitetu.