BiH
0

Profesor Univerziteta SSST dobitnik jedne od najprestižnijih svjetskih stipendija

Klix.ba
Ganić i Memić
Ganić i Memić
Doc. dr. sci. Deni Memić, više od dvije godine član SSST tima i profesor na katedri za bankarstvo i finansije Ekonomskog fakulteta Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), dobitnik je jedne od najprestižnijih svjetskih stipendija za postdoktorski studij - The Fulbright Visiting Scholar, koju dodjeljuje američka vlada.

Narednih sedam mjeseci provesti će na prestižnom University of North Carollina at Charlotte (UNCC), radeći na istraživanju koje obuhvata kreiranje modela upravljanja kreditnim rizikom na bankarskom tržištu BiH, uz korištenje kompleksnih sistema i machine learning tehnika.

Doc. dr. Deni Memić će ovaj istraživački projekat radit uz pomoć i mentorstvo prof. dr. Mirsada Hadžikadića, profesora na UNCC-u i direktora tamošnjeg istraživačkog instituta Complex Systems Institute, te velikog prijatelja Univerziteta SSST. Uz istraživački rad bit će angažovan kao profesor predavač na predmetu bankarskog menadžmenta na Belk College of Business na University of North Carollina.

"Velika je čast biti dobitnik Fulbright stupendije, posebno na postdoktorskom nivou. Sa nestrpljenjem iščekujem odlazak u SAD. Cilj mog istraživanja je kreirati modele za efikasnije upravljanje rizicima na bankarskom tržištu BiH. Nadam se da ću ispuniti očekivanja svih, prije svega prof. dr. Mirsada Hadžikadića, a potom i svoje porodice, koji su mi na ovom projektu ukazali veliko povjerenje i podršku“, rekao je Memić.

Rektor Univerziteta SSST, prof. dr. Ejup Ganić, je posebno istaknuo je da je ovaj slučaj izvrstan primjer uspješnog nastojanja Univerziteta da preko svojih ambicioznih i uspješnih profesora ojača internacionalnu saradnju irelacije sa vodećim svjetskim univerzitetima. Očekuje se da će doc. dr. Memić ovim najnovijim profesionalnim iskorakom postaviti čvrste temelje saradnje ipartnerstva Univerziteta SSST sa UNCC-om, prvenstveno u domenu finansija i bankarstva.

The Fulbright Program je međunarodni program stipendiranja, osnovan od strane američkog senatora J. William Fulbrighta 1946. godine i sponzorisan od vlade Sjedinjenih Američkih Država, koji izuzetno nadarenim studentima iz svih krajeva svijeta omogućava akademsko i profesionalno usavršavanje po najprestižnijim američkim univerzitetskim programima i u njihovim laboratorijama i naučno-istraživačkim centrima. Među Fulbright stipendistima su i 53 Nobelovca, 78 dobitnika Pulitzer nagrade, 18 svjetskih državnika, generalni sekretar UN-a i drugi.

Jedan od programa u njegovom sastavu - The Fulbright Visiting Scholar Program,podržava postdoktorski naučno-istraživački rad na vodećim američkim univerzitetima za oko 850 stranih kandidata iz više od 100 zemalja svijeta, u trajanju od jednog semestra do jedne akademske godine.

Upis kandidata na svih 8 odsjeka/fakulteta Univerziteta SSST je u toku. Naredni termin prijemnih ispita je subota, 20.06., u 9:00 sati.

Za više informacija o prijemnim ispitima i Univerzitetu SSST, molimo posjetite:http://ssst.edu.ba/