BiH
96

Profesor Musabegović je svemu nastojao pridodati ljudsko lice

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Komemorativni skup u povodu smrti prof. dr Sadudina Musabegovića održan je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

O profesoru Musabegoviću govorili su prodekan UNSA Ugo Vlaisavljević i profesori Nusret Pašić i Dubravka Pozderac-Lejlić.

Prorektor Univerziteta u Sarajevu profesor Ugo Vlaisavljević u svom obraćanju osvrnuo se na Musabegovićeve knjige, eseje, angažman u časopisima Lica, Opredjeljenja, Odjek, Dijalog, biblioteku Dialogos, njegov angažman na polju vizuelnih umjetnosti…

Kao što je istakao Vlaisavljević Musabegovićev testament je predug i ovog autora ćemo tek čitati, promišljati.

"Njegova veličina je upravo takva da, duboko sam uvjeren, neće i ne bi trebala ostati samjerena i određena sadašnjim dobom", rekao je između ostalog Vlaisavljević.

Dubravka Pozderac, prodekanesa za nastavu ALU Sarajevo, osvrnula se na dugogodišnju saradnju sa profesorom Musabegovićem kojeg se sjećala kao profesora širokih vidika, otvorenog duha, kao filozofa, mislioca, esejistu, pisca osobenog stila…

Profesorica Pozderac prisjetila se Sadudina Musabegovića i kao ratnog i poratnog dekana Akademije likovnih umjetnosti koji se bori da sačuva profesore, studente, da se nastava održava u kontinuitetu, koji se angažuje na kulturnoj sceni kao inicijator okupljanja umjetnika, autora eseja, svjedočanstava…

I zadnje mjesece svog života, iako bolestan, kako je rekla Pozderac profesor Musabegović ohrabrivao je kolege na ALU, mentorirao master i magistarske radove.

"Pamtit ćemo profesora Musabegovića kao osobu koja je u svemu što je radila nastojala pridodati ljudsko lice", rekla je između ostalog Pozderac-Lejlić.

Za Nusreta Pašića umjetnika i profesora na ALU Sarajevo Sadudin Musabegović bio je od onih kritičara koji kad kritikuju to rade dobronamjerno.

"Kritiku je koristio da nam ukaže na vrijednost i na mogući put razvoja i djelovanja", rekao je Pašić.

Sadudin Musabegović istaknuti pisac i teoretičar umjetnosti, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu preminuo je u subotu, 12. aprila .

Rođen je 1939. godine u Prijepolju, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Studirao je i diplomirao na Filološkom i Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je i magistrirao 1965. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Sve do umirovljenja radio je kao redovni profesor estetike na Sarajevskom univerzitetu. Bio je dekan Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Dr. Sadudin Musabegović bio je jedan od najznačajnijih teoretičara umjetnosti i modernih mislilaca u našoj zemlji nakon Drugog svjetskog rata. Bavio se i filmskom režijom. Za sarajevski „Sutjeska film“ snimio je 1972. godine kratkometražni film Soba. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Opredjeljenja, revije Odjek te odgovorni urednik Dijaloga.

Objavio je više naučnih i esejističkih knjiga te brojne eseje i studije iz oblasti estetike, filma i likovnih umjetnosti. Za knjigu Mimesis i konstrukcija dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva i godišnju nagradu izdavačke kuće "Veselin Masleša" za nauku.

Sadudin Musabegović bit će sahranjen danas na groblju Bare.