{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu preminuo profesor Sadudin Musabegović

F
12.4.2014. u 11:38
70
35
U Sarajevu preminuo profesor Sadudin Musabegović
70
U Sarajevu preminuo profesor Sadudin Musabegović
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu je sinoć preminuo dr. Sadudin Musabegović, istaknuti pisac, teoretičar umjetnosti i redovni profesor na Univerzitetu u Sarajevu.
Rođen je 1939. godine u Prijepolju, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Studirao je i diplomirao na Filološkom i Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je i magistrirao 1965. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Sve do umirovljenja radio je kao redovni je profesor estetike na Sarajevskom univerzitetu. Bio je dekan Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Sadudin Musabegović bio je jedan od najznačajnijih teoretičara umjetnosti i modernih mislilaca u našoj zemlji nakon Drugog svjetskog rata. Bavio se i filmskom režijom. Za sarajevski Sutjeska film snimio 1972. godine kratkometražni film Soba. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Opredjeljenja, revije Odjek, te odgovorni urednik Dijaloga.

Objavio je više znanstvenih i esejističkih knjiga, te brojne eseje i studije iz oblasti estetike, filma i likovniih umjetnosti.

Za knjigu Mimesis i konstrukcija dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva i godišnju nagradu izdavačke kuće Veselin Masleša za nauku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: