{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prodanović: Sutra izjašnjenje o inicijativi za smjenu Šarovića

F
17.9.2013. u 18:26
2
6
Prodanović: Sutra izjašnjenje o inicijativi za smjenu Šarovića
2
Prodanović: Sutra izjašnjenje o inicijativi za smjenu Šarovića
Lazar Prodanović
Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović kazao je Feni da će inicijativa SNSD-a za smjenu ministra Mirka Šarovića biti sutra na Kolegiju Predstavničkog doma državnog parlamenta.
"Pošto je ranije već utvrđen dnevni red sjednice Predstavničkog doma, Kolegij u proširenom sastavu odlučit će o eventualnom uvrštavanju ove inicijative kada su u pitanju ministar Šarović, Mitrović i Okolić, u smislu njihovog razrješenja s pozicije, odnosno smjene s pozicije ministara, odnosno zamjenika ministara", kazao je Prodanović.

Vidjet ćemo, dodao je, kakav će biti stav Kolegija vezano za ovu inicijativu.

"Postupit ćemo u skladu s Poslovnikom i sutra će se Kolegij Predstavničkog doma izjasniti o ovoj inicijativi u smislu njenog uvrštavanja u dnevni red", kazao je Prodanović.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je danas u Sarajevu novinarima da zahtjev za smjenu SDS-ovih kadrova nema nikakve veze s njihovim radom, "nema nikakve veze s bilo čime što su oni loše napravili“.

"Ovo je čisto pokazivanje sile Milorada Dodika i na neki način poruka koju on želi da pošalje da, ne samo da kontroliše apsolutno situaciju u Banjoj Luci nego to radi i u Sarajevu", kazao je Bosić.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu državnog parlamenta Šefik Džaferović je kazao novinarima da je SDA već kazala svoj stav.

"Mi nećemo podržati tu smjenu, mi ćemo biti protiv te smjene. Smatramo da godinu dana prije izbora,vrijeme je da treba prestati s tim silnim prekompozicijama vlasti u BiH koje su obilježile cijeli ovaj četvorogodišnji mandat. Treba se okrenuti pitanjima evropskih i NATO-ovih integracija i treba raditi na tim pitanjima. Pozivamo, iako smo opoziciona politička stranka, vladajuću garnituru na državnom nivou, da se okrenu tim pitanjima, da se hitno deblokira evropski i NATO-ov put BiH. To su teme o kojima treba da raspravljamo", kazao je Džaferović.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović je, upitan kako će se SDPBiH odrediti u vezi s inicijativom za smjenu ministra Šarovića, kazao da je to pitanje koje u posljednjih nekoliko dana novinari postavljaju, a da pri tome ta inicijativa još praktično ne postoji.

"Jednako sam kao i vi informiran da će danas uslijediti ta inicijativa i evo željno je očekujem da vidim šta u njoj piše. Kad vidimo šta u njoj piše, šta su razlozi, onda ćemo se opredijeliti", kazao je Magazinović.

Podsjećajući na proceduru za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, Magazinović je kazao da ona podrazumijeva, nakon što se podnese zahtjev, da to ide na izjašnjenje Vijeću ministara BiH.

Poslanik HDZ-a BiH Mato Franjičević je, upitan u vezi s inicijativom za smjenu ministra Šarovića, kazao da će HDZBiH o tome zauzeti stav i javno ga prezentirati onda kada ta inicijativa bude na dnevnom redu.

"Zasad je još nema, nisam je vidio i nemamo o čemu pričati u ovom momentu", kazao je Franjičević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: