BiH
12

Magazinović: Sukob SNSD-a i SDS-a prijeti da paralizuje institucije BiH

FENA
Saša Magazinović
Saša Magazinović
Poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Senad Šepić je tokom rasprave o inicijativi SNSD-a za smjenu kadrova SDS-a u Vijeću ministara BiH, kazao da je i do sada bilo puno primjera koji su pokazivali da ova vlast i ova većina trenutna jedino šta zna jest stvaranje kriza u BiH, stvaranje stalnih konflikata i na neki način traženje nekih odgovora kako da odgovornost za stvarno stanje kakvo imamo u zemlji prebaci na nešto drugo izmišljanjem nekih lažnih problema, lažnih kriza.

Prema njegovim riječima, danas, na ovoj tački, "možemo vidjeti kako se zapravo pokušava završiti jedan, možda, najneuspješniji mandat koji je Vijeće ministara ili većina na nivou BiH imala od Dejtona do danas".

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović je, govoreći o obrazloženju inicijative, kazao da obrazloženje gdje se kaže da se ministar Mirko Šarović nije dovoljno zalagao za interese RS-a ne može biti razlog za smjenu državnog ministra.

"Očigledno se radi o obrazloženju napravljenom za glasačko tijelo za koje se istovremeno bore i SNSD i SDS. Definitivno je da je obrazloženje napravljeno za dnevnopolitičke svrhe i ono je više marketinško nego suštinsko. Šta su stvarni razlozi i šta je istina? Istina je da imamo ogroman politički sukob koji se uglavnom dešava u području BiH koje se zove RS između ove dvije političke stranke, SNSD-a i SDS-a. Taj sukob prijeti da se prelije i na institucije BiH i paralizuje ih. Mi to nećemo i ne možemo dozvoliti", istaknuo je Magazinović.

Mi se, dodao je, danas ne izjašnjavamo ovdje da li smo za SDS koji je organizovao doček Krajišniku, a protiv SNSD-a koji maše referendumom ili obratno.

"Nije to ono o čemu se mi danas izjašnjavamo. Mi u SDP-u nemamo emociju ni prema jednima ni prema drugima. Međutim, mi ćemo se danas opredjeljenjem svojim, glasajući, zapravo opredijeliti za blokadu ili protiv blokade funkcionisanja institucija BiH i u tom smislu ćemo svoju odgovornost demonstrirati svojim glasanjem", kazao je Magazinović.